Egyedül Jézus tudta elhozni nekünk Istent – Szeretetláng Fesztivált tartottak Máriaremetén (1. rész)

Hazai – 2024. szeptember 1., vasárnap | 20:20

A máriaremetei kegytemplom kertjében immár kilencedik alkalommal rendezték meg a Szeretetláng Fesztivált augusztus 31-én szombaton, mintegy négyezer hívő jelenlétében. Negyven pap gyóntatott és áldoztatott, adott lelki vigaszt a híveknek a mindvégig örömteli, valóban szentlelkes hangulatú rendezvényen. Az eseményről két részben számolunk be.

A Szeretetláng Mozgalom a Katolikus Egyház egyik fiatal lelkiségi mozgalma, hivatalosan tizenöt éve létezik. Kindelmann Károlyné Erzsébet, egy hatgyermekes özvegyasszony 1961 és 1983 között Jézustól és Szűz Máriától magánkinyilatkoztatásokat kapott, melyeket Jézus Krisztus kérésére lejegyzett. A Szent István Társulat 2010-ben jelentette meg Erzsébet asszony lelki naplóját. A mozgalom mára az egész világon elterjedt, hétmillió követője van, különösen sokan csatlakoztak Brazíliában. Magyarországon 130 imacsoport létezik. Erdő Péter bíboros, prímás 2009. június 6-án, Erzsébet asszony születésnapján a kispesti Jézus Szíve-templomban hirdette ki a „Mária Szeplőtelen Szívének Szeretetlángja Mozgalom” jóváhagyását.

Az idei lelkinap a Szűzanya énekes köszöntésével indult. A résztvevőket az esemény moderátora, Kindelmann Győző, Erzsébet asszony unokája és Kemenes Gábor atya, a mozgalom papi vezetője üdvözölte.

A bevezető buzdítást és tanúságtételt Simon Dávid, a győri Szentháromság-templom papja tartotta. Boldog Bartolo Longo (1841–1926) életén keresztül mutatta be, hogy nincs elveszett lélek, Isten kegyelme Szűz Márián keresztül mindenkit elérhet. A jómódú családba született gyermek édesanyja hívő keresztény volt, de meghalt, amikor a fia még csak tízéves volt. Ezt követően Bartolo eltávolodott a hittől. Jogi egyetemet végzett, antiklerikális és spiritiszta szeánszokon vett részt, elkötelezte magát egy sátánista szekta mellett, és a közösség papjává vált. Idővel azonban súlyos depresszióba zuhant, öngyilkossági gondolatok foglalkoztatták. Az előadó figyelmeztetett:

mindazoknak, akik okkult tevékenységet folytatnak, hisznek az ezotériában, a reikiben, az agykontrollban, tudniuk kell: szoros kapcsolatba lépnek a sötét, gonosz erőkkel, és ennek nagyon súlyos következményei lesznek.

A sátán semmit nem ad ingyen, előbb-utóbb benyújtja a számlát. A kétségbeesett Bartolo segítséget kért családja régi barátjától, Pepe professzortól, aki bemutatta egy jól képzett domonkos szerzetesnek, Alberto Radentének. Az ő hatására Bartolo bűnbánatot gyakorolt, újra felfedezte az imádság erejét, belépett a domonkosok harmadrendjébe, és a rózsafüzérek apostola lett. Szűz Mária többször megjelent neki, és egyszer közölte vele: aki a rózsafüzért imádkozza, az üdvözül. A megtért Bartolo Pompeji völgyében határozta el: támogatást nyújt a szegényeknek és megújítja a hitéletet. 1873-ban megrendezte az első „rózsafüzér ünnepet”, 1875-ben pedig plébániai missziót szervezett. Megfestette a Rózsafüzér Királynőjének képét, és odaajándékozta a városnak. Missziója olyan sokakat vonzott, hogy a helyi püspök azt javasolta, építsenek egy új templomot. Bartolo Marianna di Fusco báróné segítségével gyűjtésbe kezdett, de kevés sikerrel. Egy nyilvános rózsafüzér ájtatosság alkalmával azonban csodás gyógyulás történt, és ettől kezdve mind több adomány érkezett.

Felépült az új templom, körülötte pedig egy új Pompeji. Szociális lakások és munkásszállók épültek, kórház, árvaház nyílt, bevezették a távírót, és egy geodinamikai állomást is építettek, amely a Vezúv tevékenységét figyelte. Iskolát nyitottak a szegény lányok, illetve fiúk, valamint a börtönbüntetésre ítéltek gyermekei számára – ez abban az időben egészen különleges volt, mivel a bűnözők gyermekeit kizárták az oktatásból. Bartolo könyvet írt a rózsafüzérről, kilencedet, illetve imakönyvet szerkesztett és kiadott egy katolikus folyóiratot is. Élete végén úgy nyilatkozott: Mária közbenjáró kegyelme és Krisztus irgalmas szeretete nélkül elveszett lélekként élte volna le az életét.

Délelőtt Ígéretek és feladatok az Egyház és a világ számára a Szeretetláng-üzenetekben címmel Dariusz Dabrowski, a lengyel Szeretetláng Mozgalom papi vezetője tartott előadást. Kiderült:

Lengyelországban az utóbbi időben robbanásszerűen nő a Szeretetláng Mozgalom tagjainak a száma, különösen a fiatalok körében.

Az előadó leszögezte: Isten mindig betartja az ígéreteit. Az első és legfontosabb ígéret az üdvösség ígérete, ami Krisztus kereszthalálával valósult meg. Mielőtt ez megvalósult volna, több mint háromszáz prófécia beszélt erről az Ószövetségben. A legfontosabb előkészület a megváltás ígéretében Szűz Mária szeplőtelen fogantatása volt. Lengyelország és Magyarország is részesei az isteni ígéreteknek. Mindkét nemzet Szűz Mária országa. Szent István 1038. augusztus 15-én, halálának napján tett felajánlását követően 923 évvel a Szűzanya így köszöntötte Erzsébet asszonyt: „Jövök, mert hívtatok!” Isten bármire képes ígéreteinek a beteljesítéséhez. 1963. március 24-én maga az Úr Jézus beszélt Erzsébet asszonyról, a kegyelmi időről és a Szeretet Lelkéről: „Ez szinte olyan lesz, mint az első pünkösd, mely elárasztja a Szeretet Lelkével, a Szentlélek erejével a Földet. Ez a nagy csoda, melyre felfigyel az egész emberiség, ez mind a Szent Szűzanya Szeretetlángja kegyelmi hatásának kiáradása. Ebben a munkában a Szentlélek Leányainak kell jelentős részt vállalniuk. Az emberiség lelkében a hitetlenség által elhomályosuló Föld nagy megrázkódtatáson megy keresztül. Utána hinni fognak, és ez a megrázkódtatás a hit erejének értelme által új világot teremt. A Szent Szűz Szeretetlángja által a hitből fakadó bizalom gyökeret ver a lelkekben, és újra megújul a Föld színe. Mert ilyen még nem volt, mióta az Ige testté lett. A szenvedésekkel elárasztott Föld megújhodása a Szent Szűzanya közbenjáró hatalmának ereje által történik.”

Dariusz Dabrowski kifejtette: a mai világot megrázta a bűn, a pusztításával, különösen minden bűnök legnagyobbikával, a hitetlenséggel. Bűn a családok szétbombázása, a hűség elvesztése, a fiatalok jelentős részének eltávolodása Istentől, az Egyháztól. Mindez a sátán műve, akinek legfőbb célja, hogy az emberek ne higgyenek Istenben, a megváltásban. Szűz Máriának köszönhetően azonban Isten megrázza a világot, és újat teremt, „Mert úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött Fiát adta, hogy mindaz, aki őbenne hisz, el ne vesszen, hanem örök élete legyen” (Jn 3,16). Az előadó hozzátette: ezt az ígéretet senki nem tudja megsemmisíteni. Mielőtt azonban megvalósulna Isten ígérete a világ megújulásáról, az emberiség sötétségben jár. Az Egyház és a hívek korábban soha nem tapasztalt próbatételek előtt állnak. Isten Mária szeplőtelen szívén keresztül ad erőt a híveknek, hogy ne veszítsék el a jövőbe vetett reményüket.

Mivel soha még ekkora mértékű hitetlenség nem volt a világban, hasonló méretű a segítség is.

Szent Pál mondta: ahol elhatalmasodott a bűn, ott túláradt a kegyelem. Nagyon fontos lenne az is, hogy teljesítsük Mária kérését: a hitet szívről szívre adjuk át, hozzuk létre otthonainkban az imádság házait. Imádkozzuk a rózsafüzért és olvassuk az evangéliumot. Éljünk az Igéből, hogy Ő vezessen minket. Isten Márián keresztül biztosan beteljesíti ígéreteit, a kérdés csak az: velünk vagy nélkülünk. Történjen ez hát velünk! – buzdított az előadó.

A nap csúcspontjaként délben az aranymisés Mészáros Domonkos mutatott be koncelebrált szentmisét. Az evangélium Szent Máté könyvéből hangzott el, a befektetett pénzről szóló példabeszéd (25,14–30).

A szentbeszédet Jim Blount exorcista, a Szeretetláng Mozgalom nemzetközileg ismert misszionáriusa mondta. „Szeretlek, Jézus, szeretlek, Mária, Alleluja!” – kezdte homíliáját az amerikai lelkipásztor, majd elimádkoztatta a hívőkkel az Üdvözlégy Máriát.

Szavai szerint olyanokká válunk, amilyen Istent imádunk. Ha azt gondoljuk Istenről, hogy komor, szigorú, akkor mi is így viselkedünk a mindennapokban.

Isten a saját képére teremtett bennünket, és ha nekünk hamis képünk van róla, aszerint alakítjuk az életünket.

A Szeretetláng-napló hihetetlen kincs számunkra: a benne olvasható kinyilatkoztatások ismét megmutatják nekünk a valódi Istent. Jim Blount felidézte: XVI. Benedek pápától egyszer megkérdezte valaki: „Annyi szörnyűség történik a világban, mit ért el Jézus kétezer év alatt?” Ez olyan kérdés, amit minden korban fel lehet tenni. A szuperintelligens Benedek pápa a Szentlélek embere volt. Azt válaszolta: „Jézus nem bukott meg, sőt, sikeres volt.” Ő azért jött a földre, hogy elhozza nekünk Istent, az egész világnak, így Magyarországnak is. Egyedül Jézus tudta elhozni Istent. Az amerikai lelkipásztor felszólítására a hívek együtt kiáltották vele: „Jézus, nem buktál el! Elhoztad nekünk Istent… Jézus, te megmutattad nekünk, hogyan szeressük Istent… Örökké szeretni akarlak téged, és azt akarom, hogy Magyarország örökké szeressen téged! Alleluja!”

Jim Blount így folytatta: a Szeretetláng megtanít minket Isten helyes ismeretére és szeretetére. Erzsébet szent asszony volt, nagyon szegény, küzdelmes élettel. Isten gyakran választja ki a legszegényebbeket, a legalacsonyabb sorúakat. Az egyik munkahelyéről azért rúgták ki, mert megtudták, hogy Mária-szobrot őrzött az otthonában. Egy ideig hajléktalan is volt. Erzsébet asszony egy időben elveszítette a hitét, de Isten nem ítélte el, nem gyűlölte meg őt emiatt.

Gyűlöl egyáltalán Isten bárkit is? Gyűlöli az ateistákat?”

– kérdezte a szónok, és a hívek egységesen nemmel feleltek.

Így folytatta: amikor Erzsébet asszony elvesztette a hitét, Isten nem azt mondta neki: te gonosz asszony, a pokolra jutsz, ehelyett „visszaudvarolta” őt, Jézushoz, szelíd, suttogó hangon: „Gyere, Erzsébet, szeretlek!” Ez csoda, Isten a szeretet Istene. Ő nekünk ajándékozta a Szeretetlángot, hogy rádöbbentsen bennünket: Isten nem halott, Ő élő tűz, és azt mondja nekünk: „Nyissátok meg a szíveteket, és én belétek helyezem ezt a lángot, már ma! Isten élő, szerető Isten, ott szeretne élni a szívünkben, élő Szeretetlángként.” Jézus azt mondta: azért jöttem, hogy örömötök legyen. Ő jobban vágyik ránk, mint mi őrá. „Kérjük a Szűzanyát: segíts, hogy szeressem Istent, olyan vágyakozással, odaadással, ahogyan te szeretted őt!”

Fotó: Merényi Zita

Bodnár Dániel/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria