Egyházmegyei főzőversenyt rendeztek Debrecenben

Hazai – 2015. május 15., péntek | 16:45

Egyházmegyei főzőversenyt rendezett a Szent Erzsébet Otthon közössége 2015. május 14-én Debrecenben a Kerekes-telepi strandfürdő területén – tájékoztat a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye sajtószolgálata.

A főzőverseny, amelyre az egyházmegye katolikus nevelési és szociális intézményeinek csapatai neveztek be, a 2015-ös debreceni katolikus emlékév programsorozatának része volt.

A fakanálforgatásra hét intézmény nevezett be: a Mátészalkai Széchenyi István Katolikus és Német Nemzetiségi Általános Iskola, a nyíregyházi Szent Imre Gimnázium, a debreceni Szent József Gimnázium és Svetits Gimnázium, a balkányi Szent Antal Idősek Otthona, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye Püspöki Hivatala és a házigazda Szent Erzsébet Otthon. A csapatokkal fellépők is érkeztek, akik a főzés alatt kulturális programokkal szórakoztatták a közönséget.

A résztvevőket Bosák Nándor debrecen-nyíregyházi megyéspüspök is köszöntötte. Örömmel üdvözölte ezt a kezdeményezést, amely lehetőséget teremt az egyházmegye intézményeinek arra, hogy a kötetlen, jókedvű, hangulatos találkozón közelebbről is megismerjék egymás közösségeit, mert a közös főzés és az együtt étkezés közösséget teremt.

A zsűri elnöke, Fehér Gábor mesterszakács, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség elnöke már a főzés kezdeti fázisától szorgalmasan látogatta a csapatokat, figyelte a fűszerezést, érdeklődött az alapanyagokról, hogy azok mennyire felelnek meg az általa is elvárt követelményeknek. Véleménye szerint minden ételnek megvan a maga hagyományos ízvilága, amelytől nem szabad eltérni. Manapság sok háziasszony más nemzet fűszereit a magyaros ételekhez is előszeretettel használja, amelyek megváltoztatják az étel eredeti karakterét. Az értékelés során a tradicionális íz megtartása elsődleges szempontnak számított, ami egy egyszerű paprikás krumplinak is lehetőséget adott a győzelemre.

A főzőversenyen részt vevők különleges ételeket főztek; közülük a debreceni Szent Erzsébet Otthon kecskeragulevesével vitte el a pálmát, második helyezett lett az egyházmegye püspöki hivatala a bihari kukólevessel, harmadik pedig a balkányi Szent Antal Idősek Otthona vaddisznópörköltjével. A zsűri elnökének Váry Attila, a Kerekes-telepi Strand és Lyra Beach Kemping igazgatója és Sitkuné Szabó Ildikó, a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Szociális és Gyámhivatalának képviselője segített a döntésben.

Fotó: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria