Egyházmegyei gyermeknapot rendeztek Nagykálló-Harangodon

Hazai – 2024. május 16., csütörtök | 14:12

„Íme, újjáteremtek mindent!” (Jel 21,5) mottóval rendezték meg május 11-én Nagykálló-Harangodon a debrecen-nyíregyházi egyházmegyei gyereknapot. Huszonöt plébániáról, illetve egyházi fenntartású iskolából több mint hatszáz általános iskolás hittanos érkezett, lelkipásztoraik, hitoktatóik kíséretében.

Az ifjúsági munkatársakkal és a szervezőkkel együtt közel nyolcszázan vettek részt a programon.

Az egyházmegyei gyermeknap főszervezői Németh István püspöki titkár, egyházmegyei hitoktatási referens, Tóthné Bakai Berta és Kardos György hitoktatási koordinátorok voltak.

Németh István atya köszöntése után Tündik Ildikó hitoktató és a nyírbátori hittanosok teremtettek jó hangulatot.

Az akadályverseny öt különböző helyszínen zajlott, harmincnégy csapat részvételével.

A színes és izgalmas feladatokat Debrecenből, Kisvárdáról, Nyírbátorból és Nyíregyházáról érkező középiskolás és egyetemista fiatalok vezették.

A délután folyamán a szép környezetben fekvő táborhelyen sok választható program, lehetőség várta még a gyerekeket – mindenki kedvére válogathatott: lehetett többek között szekerezni, pónin lovagolni, kézműveskedni, csuhét fonni, faragni, sakkozni, arcfestésen részt venni, célba dobni, óriástársasozni, ürgét lesni.

Délután, a szentmisére újra megtelt a csűr. A szentmise főcelebránsa Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök volt.

Szentbeszédében a főpásztor az örök dolgokra irányította a gyermekek figyelmét. Az evangéliumban elhangzott „Bármit kértek majd az én nevemben az Atyától, megadja nektek” (Jn 16,23b–28) mondat kapcsán először azt kérdezte, hogy ők mit kérnének most Istentől.

Hogyan tudunk az Atyától Jézus által kérni? – folytatta gondolatmenetét Palánki Ferenc püspök. Elmondta: ötödikes volt, amikor egy focilabdát kért. Kérése teljesült, de még azon a nyáron szét is rúgták a labdát barátaival. Sok mindent lehet kérni, anyagi dolgokat, játékokat, de meddig tudunk azoknak örülni? Megkapjuk, örülünk neki, aztán megszokjuk, megunjuk, félretesszük, mert már nem tudunk vele mit kezdeni. Hova lett az öröm? Annak, ami véges, a tárgyaknak, az anyagi dolgoknak nem tudunk teljességgel örülni, mert elmúlnak. Amikor Jézus azt mondja, hogy imádkozzunk, kérjük az Atyát, akkor arra is biztat, hogy tanuljuk meg, mit kell kérnünk.

Örök dolgokat kell kérni: béke, szeretet, jóság, szelídség, önzetlenség, mert azok az örök értékekre irányítják az életünket. A legfontosabb tehát, hogy megtanuljuk, mit kell kérnünk, és az Atya megadja nekünk. De Isten nem kérést teljesítő automataként működik, amelybe bedobunk három Miatyánkot, és kijön belőle az, amit kértünk. Isten nem valamit akar adni, hanem a mindent, saját magát, a Szentlelket, az örök életet – hangsúlyozta a megyéspüspök. – Ezért amikor imádkozunk, azt is hozzá kell tennünk, hogy „legyen meg a te akaratod, de ne úgy, ahogyan én akarom, hanem ahogyan te”.

Ezt követően Ferenc pápa gyerekek első világnapjára megfogalmazott üzenetére utalt Palánki Ferenc püspök, amelyben a Szentatya arról beszél, hogy

Jézus mindent újjáteremt, rajtunk keresztül megújítja ezt a gyönyörű világot, amihez a kulcsszavak: „kérem”, „köszönöm”, „bocsánat”, „szeretlek”.

A világ nem akkor fog megújulni, ha önző leszek, és mindenféle élményt átélek, hanem „ha megtanulom megvalósítani az örök dolgok felé irányuló szavakat, és ezzel teljes lesz az örömünk. Ez az öröm akkor növekszik, ha ezeket az ajándékokat, képességeinket embertársaink, családjaink, iskolatársaink felé irányítjuk. Segítsen bennünket az Úr, hogy ezeket a kulcsszavakat – »kérem«, »köszönöm«, »bocsánat«, »szeretlek« – megtanuljuk és életre is váltsuk!” – zárta szentbeszédét Palánki Ferenc püspök.

Az egyházmegyei gyermeknapról Kardos György főszervező írt beszámolót, amelyet teljes terjedelmében ITT olvashatnak.

Forrás: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Fotó: Andrejkovics János

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria