Egyházmegyei szociális intézmények vezetői tartottak megbeszélést Debrecenben

Hazai – 2024. január 17., szerda | 13:46

A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye szociális intézményeinek vezetői szentmisével kezdték idei első találkozójukat január 16-án az egyházmegye püspöki hivatalában. A szentmisét Palánki Ferenc megyéspüspök mutatta be a székház kápolnájában.

A főpásztor homíliájában az elhangzott olvasmányt alapul véve (1Sám 16,1–13) arról beszélt, hogy mindannyian felkentek, Isten kiválasztottjai vagyunk. Isten Dávidot választotta ki népe királyává, és Sámuel prófétát bízta meg, hogy szent olajjal felkenje őt.

Palánki Ferenc püspök emlékeztetett a bérmálás, a felnőtt nagykorúság szentségére, amelynek kiszolgáltatásakor a püspök vagy megbízottja szent krizmával megkeni a bérmálandó homlokát, ami tulajdonképpen felkenés, vagyis az Istennek való lefoglaltságot jelenti. Nagy méltóság ez, és nagy feladat – mutatott rá a debrecen-nyíregyházi megyéspüspök arra, hogy amikor e felkenésben részesülünk, akkor Jézus Krisztushoz, a Messiáshoz (görögül Christos, vagyis a Felkent) kezdünk hasonlítani.

„Mi is mindannyian felkentek, Isten kiválasztottjai vagyunk. Jó ebbe belegondolni, amikor a hétköznapi feladatainkat végezzük, és szembenézünk a nehézségekkel. (...) nemcsak azon dolgozunk, hogy legyen megélhetésünk... 

Isten küldött bennünket, fölkent egy feladatra, hogy legyünk az ő szeretetének tanúi, továbbadói, megélői.

Ezzel a szemlélettel, gondolkodással kell a hétköznapokban végezni a feladatunkat a ránk bízott idősek vagy rászorulók felé.”

A főpásztor még egy mozzanatra felhívta a figyelmet: „Az ember a külsőt nézi, az Úr pedig a szívet.” (1Sám 16,7) Isten nincs előítélettel irántunk. Keresi bennünk a jó szándékot. Nézzük Isten szemével az embereket. Emberségünk középpontja a szív. Legyünk jószívűek, jó szeműek, mert a másikban a jót meglátni nagyon fontos látásmód. Meglátjuk-e egymásban ezt a jót? Ki tudjuk-e szeretni, elő tudjuk-e szeretni belőle a legjobbat? Ilyen látásmóddal tudjunk dolgozni, másokért fáradozni, végezni a munkát, amelyre megbízást kapunk Istentől – buzdított Palánki Ferenc püspök.

A szakmai délelőtt tanácskozással folytatódott.

Béres Diána kamarai jogtanácsos a szociális intézményeket érintő jogi kérdésekre válaszolt, majd Béres Nándor egyházmegyei gazdasági igazgató négy kiemelt pontban gazdasági információkkal látta el a vezetőket: beszámolt a 2023-as évről, a 2023-as normatíva-elszámolásról, bemutatta az idei év költségvetés-tervezetét, illetve és az intézmények előtt álló szakmai kihívásokról is beszélt.

Ezt követően az intézményvezetők és gazdasági vezetők kötetlen beszélgetésben is megosztották egymással tapasztalataikat.

* * *

A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye szociális intézményrendszerében jelenleg négy intézmény működik: a Forrás Lelki Segítő Központ és három idősek otthona. További két idősek otthona építése folyamatban van; egy új otthon létesítését tervezik.

A debreceni Szent Erzsébet Otthonban 99 idős gondozott él; a nyíregyházi Seregély István Papi Szociális Otthonban szintén 99 idős emberről gondoskodnak; Balkányban a Szent Antal Idősek otthona 50 férőhellyel működik.

Hamarosan megnyitja kapuit Hajdúböszörményben a Szent István Szociális Otthon 50 férőhellyel; Hajdúszoboszlón a 99 férőhelyes idősek otthona épül. Az egyházmegye tervei szerint mátészalkai intézménnyel bővül a szociális otthonainak hálózata.

Forrás és fotó: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria