Együtt egyért! Zajedno-za Jedno! – Horvát hitéleti tábort tartottak Kópházán

Hazai – 2024. augusztus 8., csütörtök | 9:01

Az országos horvát hitéleti tábornak idén a kópházi Nakovich Mihály Általános Iskola és Óvoda adott otthon július 28. és augusztus 2. között. Az évről évre megrendezett eseményről Sárközi Ágnes írt beszámolót, melyet a Győri Egyházmegye honlapja nyomán szerkesztve közlünk.

A tábort ötödik alkalommal rendezték meg. Helyszíne minden évben más-más régió, hogy a gyerekek jobban megismerjék a horvát nemzetiség által lakott településeket, azok történetét, s hogy ízelítőt kapjanak a helyi hitéletből, vallási szokásokból, megismerjék az adott hely épített nevezetességeit és lássák természeti szépségeit.

Az idei tábor július 28-án szentmisével kezdődött, amelyet Szarka Gábor atya mutatott be horvát nyelven Bencés Martin papnövendék közreműködésével.

A táborozók a helyi gradistyei horvát nyelvjárásban olvasták fel az olvasmányt, a szentleckét és a könyörgéseket. A szentbeszédben Szarka Gábor gondolatai szolgáltak lelki útravalóval az egyhetes táborhoz.

Este a táborlakók elgyalogoltak a kópházi szőlőhegyre, ahol a Szentháromság-szobor, a Szent Antal-kápolna, a pléh Krisztus és a Mátyás-kunyhó (Sinkovits Mátyás kántorról kapta a nevét) történetéről hallhattak.

A közvetlen, jó hangulatú esti beszélgetéseken a gyerekek kérdéseket tettek fel  Bencés Martin kispapnak, melyekből kiderült, mennyi minden érdekli őket.

Kirándulásaik egyike a Sarlós Boldogasszony-templomhoz vezetett, ahol Szarka Gábor atya beszélgetve vezette rá a gyerekeket a szentélyben és az oltáron elhelyezett alakok, freskók felismerésére, ábrázolásuk jelentésére és üzenetére.

A diákok áhítattal érintették az öltöztetős Fekete Madonna-szobor ruháit, melyek a liturgikus év színeit követik, és amelyek legtöbbjét hálából adományozták a hívek a templomnak.

Hidegség településen, a papkertben álló kis kápolnában horvát nyelvű keresztúton vehettek részt. A stációkhoz a tábor vezetője, a gyerekek hitoktatója fogalmazott meg gondolatokat.

A kézműves-foglalkozáson a táborlakók köszönetük és hálájuk jeleként a kópházi Fekete Madonnának terveztek öltözetet, valamint a kegytemplom sziluettjét festették pólókra.

Pilsits Mária a Vöröskereszt tanzániai missziójáról tartott előadást. A fiatalok kérdéseiből kitűnt, mennyire megérintette őket az ottani szegénység, nélkülözés, betegség, a táborokban élők szenvedése. Az előadó jó érzékkel vezette rá a hallgatóságot, mennyi mindenért kell hálát adnunk, amit egyébként természetesnek, magától értetődőnek veszünk.

Peresznyén a Horvát Keresztény Múzeumban Handler András tartott előadást.

Ezt követően a táborozók csatlakoztak a gradistyei horvátok által idén 31. alkalommal szervezett Peruska Mária-táborhoz. Felemelő élményt jelentett a hetven gyereknek és huszonöt felnőttnek, amikor magyar és horvát nyelvű Mária-énekeket tanultak tamburakísérettel.

Forrás: Győri Egyházmegye

Fotó: Sárközi Ágnes, Trubics Lilla/Győri Egyházmegye Facebook-oldala

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria