Együttműködési megállapodást írt alá a magyar és a libanoni karitász vezetője

Hazai – 2016. június 2., csütörtök | 15:59

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia május 31-én és június 1-jén tartotta nyári ülését. Mohos Gábor, a testület titkára a tanácskozás témáit június 2-án sajtótájékoztatón ismertette. A sajtóesemény keretében együttműködési megállapodást írt alá a Katolikus Karitász és libanoni testvérszervezete.

A püspökök testülete meghallgatta Paul Karam atyának, a Caritas Lebanon igazgatójának beszámolóját a menekültek helyzetéről Libanonban és munkájukról, amelyben a helyi keresztény egyházak közösen vesznek részt.

Az ülésen döntés született arról, hogy az 1956-os forradalom 60. évfordulójának emlékére október 23-án, ami idén éppen vasárnapra esik, minden székesegyházban szentmise keretében imádkoznak a forradalom hőseiért és áldozataiért, nemzetünkért.

A testület tanácskozásának kiemelt lelkipásztori témája volt a családpasztoráció, különös tekintettel arra, hogy a papképzésben milyen módon lehet jobban felkészíteni a növendékeket a családközpontú lelkipásztori szolgálatra. Ferenc pápa Amoris laetitia kezdetű, a közelmúltban megjelent apostoli buzdításához kapcsolódva a püspökök kiemelték a Teremtő Isten szándéka szerinti, szeretetben megélt házasságon alapuló család értékét, örömét, egyben az egyház szeretetét és közelségét mindazok felé, akiknek családi élete válságba jutott. A papképzésre vonatkozóan a püspöki konferencia a közeljövőben felkéri a pasztorális teológia tanárait, hogy dolgozzák ki javaslataikat.

A püspökök döntöttek arról, hogy a határon túli magyar főpásztorok és hívek javaslatát meghallgatva a Szentszékhez fordulnak azzal a kéréssel, hogy engedélyezzék a határon túl élt, az elmúlt években boldoggá avatott magyarok liturgikus tiszteletét hazánkban. Itt elsősorban Scheffler János szatmári és Bogdánffy Szilárd nagyváradi vértanú püspökökről van szó – mondta el Mohos Gábor –, de mellettük még a csehszlovák kommunista rezsim alatt mártíromságot szenvedett Gojdics Péter Pál bazilita szerzetes, eperjesi görögkatolikus püspök tiszteletére is vonatkozhat.

Az ülés első napján fogadták Habsburg Eduárd szentszéki magyar nagykövetet, aki ebben a minőségében először találkozott a testület tagjaival, és beszámolt a nagykövetség munkájáról, terveiről.

A főpásztorok tanácskozása során Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök tájékoztatta a testület tagjait a július 26. és 31. között Krakkóban megrendezésre kerülő Ifjúsági Világtalálkozó szervezéséről. A szervezők mintegy 4500 magyar fiatal részvételére számítanak Magyarországról, illetve a határainkon túlról, akik részben az egyházmegyék, részben szerzetesrendek, lelkiségi mozgalmak által összefogott csoportokkal utaznak majd ki Lengyelországba. Az Ifjúsági Világtalálkozón hét magyar püspök vesz részt, akik a program során magyar nyelvű katekéziseket tartanak majd a fiataloknak.

A sajtótájékoztató keretében Paul Karam, a Caritas Lebanon igazgatója beszámolt a közel-keleti ország helyzetéről és az egyházi segélyszervezet ottani munkájáról. Paul Karam és Écsy Gábor, a Katolikus Karitász országos igazgatója ezt követően az alábbi együttműködési megállapodást írták alá:

Együttműködési megállapodás,

amely létrejött a Katolikus Karitász – Caritas Hungarica (képviseli: Écsy Gábor országos igazgató)
(1111 Budapest, Bartók Béla út 30.),

valamint

a Caritas Lebanon (képviseli: Paul Karam igazgató)
(Dr. Youssef Hajjar Street, Sinn Al Fil, Mont-Liban, Lebanon P.O.Box: 165274 Achrafieh Beirut 1100 2030)

mint Partnerek között.

– Felek együttműködési szándékukat fejezik ki, hogy a menekültekért végzett tevékenységükkel kapcsolatban kölcsönös szakmai segítséget nyújtanak egymásnak információmegosztás, jó gyakorlatok és tapasztalatcsere formájában.

– Az együttműködés keretében a Katolikus Karitász – Caritas Hungarica vállalja, hogy egy libanoni menekültügyi program indításával segítséget nyújt a Libanoni Karitásznak, egészségügyi és szociális biztonságot nyújtó szolgáltatásokkal, ideiglenes szállással és jótékonysági tevékenységekkel támogatva a szomszédos országokból menekülőket. A projekt célja, hogy segítse az Irakból és Szíriából Libanonba érkező háborús menekülteket, megteremtve így annak lehetőségét, hogy a konfliktusok csillapodásával visszatérhessenek otthonaikba.

Budapest, 2016. július 2.

* * *

A Paul Karammal, a Libanoni Karitász igazgatójával készített interjúnkat ITT olvashatják honlapunkon.

Forrás: MKPK Sajtószolgálat

Fotó: Merényi Zita

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria