Hamarosan lezárulhat Romero érsek boldoggá avatási eljárása

Kitekintő – 2014. május 15., csütörtök | 15:08

A 34 évvel ezelőtt meggyilkolt Oscar Arnulfo Romero érsek boldoggá avatási eljárása a salvadori katolikus Egyház adatai alapján sikeres lezárásához közeledik – tájékoztat a Vatikáni Rádió.

Ha minden a várakozásoknak megfelelően alakul, hamarosan boldoggá avatják Romero érseket – nyilatkozta a május 11-én tartott sajtótájékoztatón Gregorio Rosa Chavez segédpüspök. Régóta vártuk ezt az alkalmat – fogalmazott. Köszönetet mondott Ferenc pápának, hogy előmozdította a folyamatot. Kifejezte: „Tele a szívünk örömmel és hálával. Ez az örömhír nemcsak az országot, hanem sok embert – nem katolikusokat is – érint.”

Május 9-én Jose Luis Escobar salvadori érsek és El Salvador három további püspöke találkozott Ferenc pápával. A Szentatya kifejezte abbeli meggyőződését, hogy „Romero vértanú volt, szent”. Chavez szerint Escobar érsek a Vatikánból hazatérve további részleteket közöl majd a boldoggá avatással kapcsolatban.
A szegények és elnyomottak jogaiért síkra szálló Romero érseket 1980. március 24-én, a szentmiseáldozat bemutatása közben lőtték le ismeretlen tettesek San Salvadorban. Mindmáig nem tisztázták teljesen meggyilkolásának indítékát, körülményeit.

Oscar Arnulfo Romero érsek boldoggá avatási eljárását 1990-ben indították el egyházmegyei szinten. Ennek lezárását követően, hat évvel később vette kezdetét a per vatikáni szakasza. E boldoggá avatási folyamat posztulátora Vincenzo Paglia érsek, a Családok Pápai Tanácsának elnöke.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria