Élettel telítődő templomfalak – Képriport a nyíregyházi székesegyház belső festéséről

Kultúra – 2023. augusztus 7., hétfő | 13:05

A nyíregyházi Szent Miklós-székesegyházban újabb és újabb evangéliumi és ószövetségi jelenetek, szentek ábrázolásai kerülnek a falakra. Az arcok lassanként életteli színekkel telítődnek, elnyerik végleges karakterüket, miközben az ornamentikák tovább indáznak a templom falain. Az alábbiakban P. Tóth Nóra nyíregyházi egyházmegyei sajtóreferens írását és fotóit tesszük közzé.

Újra ellátogattunk a székesegyházba, és elkészítettük a belső festés folyamatának legújabb állapotfotóit.

A munkálatok jelenleg a kereszthajóban, a két oldalsó bejáratot magában foglaló félkörívben zajlanak, valamint a karzat alatti falfelületeken és a szentélyben, az ikonosztáz belső falán.

A márványimitációk, indamotívumok és virágornamentikák fő témához igazodó színeivel veszik körül a megjelenített evangéliumi jeleneteket: a születést és a kánai menyegző csodáját, a kereszthalált és a feltámadást, a tékozló fiú, valamint az irgalmas szamaritánus példázatát; feljebb Krisztus csodatételét, ahogyan meggyógyítja a vakon született ifjút.

A feliratok mellett a finoman kidolgozott ruhák és arcok jelzik egy-egy felületen a munka végét.

A szentélyben többek között Illés próféta, Ábrahám áldozata, Ábrahám vendégei, a három ifjú a tüzes kemencében láthatók.

Képriportunk a templomfestés folyamatának újabb szakaszát mutatja be.

Forrás: Nyíregyházi Egyházmegye

Szöveg és fotó: P. Tóth Nóra

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria