Életünk végéig növekednünk kell a szeretetben – Az isteni irgalmasság ünnepe Zalakaroson

Hazai – 2024. április 8., hétfő | 18:45

Varga László kaposvári megyéspüspök mutatott be szentmisét a zalakarosi Isteni Irgalmasság plébániatemplomban április 7-én, az isteni irgalmasság vasárnapján. A szentmise után – melynek során a bérmálás szentségében részesült kilenc fiatal – a főpásztor megáldotta a plébánia alapításának tizedik évfordulója alkalmából elkészült keresztutat.

Az ünnepi szentmisén a főpásztor a bérmálkozó fiatalokat megszólítva a szeretetben való növekedés fontosságáról és a krisztusi szeretetközösség megéléséről beszélt prédikációjában.

Jézusnak szüksége van rátok ott, ahol éltek. Abban a családban, közösségben, iskolában ti vagytok a tanúk.

A Szentlélek, akinek a kiáradásáért imádkozom, tanúvá tette a Krisztus-követőket. Jézusnak szüksége van arra, hogy Isten szeretetét továbbadjátok a környezetetekben.

Ti a szeretet tanúi vagytok. Mindegy, hogy mennyire sikerült felkészülni a bérmálkozásra, s megtanulni a hittant. Biztos, hogy

különböző fokon sajátítottátok el a tudást, de a szeretetben mindegyikőtök kiváló lehet, mert a szívetekben ott van Isten szeretetének Szentlelke.

S az ember hivatása, hogy élete végéig növekedjen a szeretetben – hangsúlyozta Varga László püspök. – A világnak, környezeteteknek és nektek is szükségetek van a szeretetre.

Az emberi lét titkát két mondatban foglalnám össze: embernek lenni azt jelenti, hogy szeretni és szeretve lenni. Mindenkinek szüksége van arra, hogy szeressék; s ha nem szeretik, vagy nem eléggé, esetleg nem jól szeretik, akkor a lelke megbetegszik. Ha megbetegszik a lelkünk, akkor egy idő után a testünk is meg fog betegedni.

Láthatjátok családjaitokban, a környezetetekben, hogy nem is olyan könnyű szeretni. A szülők szeretetből kötnek házasságot, azonban sokszor azt látjuk, hogy szenvednek. A legfontosabb tananyagot nem tanulták meg, mely a szeretet iskolájában zajlik.

Isten a szeretet. Tőle kell megtanulnunk, hogy mit jelent szeretni.

Ő alkotott minket, s ezért pontosan tudja, miként kell szeretni az embert. Jézus Krisztus azért lett emberré, s azért jött közénk, hogy megmutassa, mennyire szeret minket az Isten, s felébressze a hitet Isten irántunk való szeretetében.

Szeretitek saját magatokat olyannak, amilyenek vagytok, vagy nem érzitek jól magatokat a bőrötökben? El meritek fogadni magatokat Isten ajándékának akkor is, ha nem mennek jól a dolgok? – kérdezte a  bérmálkozásra készülő fiataloktól a kaposvári megyéspüspök.

Sokan szenvednek attól – fiatalok és felnőttek is –, hogy nem merik elhinni, hogy szerethetőek. A fegyverkereskedelem mellett a legnagyobb piaca a kozmetikumoknak van. Nem fogadjuk el saját magunkat ajándékként. Félünk a haláltól, s mindent megteszünk annak érdekében, hogy a kozmetikumok által szebbnek és egészségesebbnek tűnjünk a világ szemében.

Aki elfogadja magát Isten szeretetajándékaként, annak soha nem kell sminkelnie. Önmagában szép, Isten ajándéka, s átragyog rajta Isten szeretetének szépsége.

Jézusnak szüksége van rátok, hogy meg tudjátok mutatni a mennyei Atya szeretetét az embereknek – emelte ki a főpásztor. – Szeretni és szeretve lenni. Ez az emberlétünk lényege. Mindannyian tudtok szeretni, mert Isten Szentlelke, a szeretet Lelke ott van a szívetekben. Ha növekedni akartok a szeretetben, akkor ismerjétek meg jobban Jézust, Isten szeretetét, s tőle tanuljatok meg szeretni, ne a világtól.

A szeretet mércéje, mértéke számunkra nem a közvélemény, a divat, vagy az elvárások, hanem Jézus Krisztus. „Úgy szeressétek egymást – mondja Jézus –, ahogyan én szerettelek benneteket!” Ennek a szeretetben való növekedésnek az egyik fontos mozzanatát árulta el az apostolok cselekedeteiben a szerző: „a híveknek egy volt a szívük és a lelkük”.

Mindenki szenved a megosztottságtól. Ahol nincs egység, ott szenvedés van. Megosztott a szívünk az ítéletektől, előítéletektől, a haragtól és a gyűlölettől. Ahhoz, hogy megmutathassuk Isten szeretetét, egységet és békességet kell teremteni a szívünkben. Ki kell űznünk minden ítéletet, előítéletet, s ellene kell mondanunk a haragnak, törekedve a megbocsátásra és a kiengesztelődésre – mondta Varga László püspök. – Az első keresztényeket arról ismerték meg, hogy szeretettel voltak egymás iránt. Egy volt a szívük, és egy volt a lelkük. Ez nem lehetetlen.

Jézusnak szüksége van rátok, de nemcsak egyénileg, hanem közösségileg is. Azért, mert csak közösségben lehet megmutatni azt, hogy Isten mennyire szeret minket. Megélhetjük a szeretetet egyénileg is, de Isten szentháromságos szeretetközösség. Ha Isten szeretetét szeretnétek megélni és megmutatni, akkor szeretetközösségbe kell szerveződnötök – fogalmazott a megyéspüspök.

Varga László püspök szentbeszéde végén arra buzdította a jelenlévőket, hogy segítsék egymást a szeretetben való növekedés útján.

A teljes prédikáció ITT meghallgatható.

A szentmise végén Háda László zalakarosi plébános beszámolt a tízéves plébánia életének legfontosabb pillanatairól – többek között arról, hogy 2021. július 25-én hirdették ki az a szentszéki kiváltságot, amely szerint a zalakarosi plébániatemplomban a valóban bűnbánó és a szeretet által vezérelt Krisztus-hívők számára Ferenc pápa engedélyezte a teljes búcsú elnyerését, amelyet a tisztítótűzben szenvedő hívek lelkéért is felajánlhatnak.

A szentmisét követően a papság a templomkertbe vonult, ahol a kaposvári főpásztor megáldotta az újonnan elkészült kültéri keresztutat.

Balás Béla kaposvári megyéspüspök 2014. április 27-én, az isteni irgalmasság vasárnapján emelte plébániai rangra Zalakarost, kiszakítva a galamboki plébánia területéből. Az alapítás egyik oka, hogy Zalakaros közigazgatásilag várossá, idegenforgalmi központtá vált.

A plébánia működésének kezdete egybeesett II. János Pál pápa (a Kaposvári Egyházmegye alapítója, az isteni irgalmasság vasárnapja elrendelője) és XXIII. János pápa szentté avatásának napjával.

A zalakarosi plébániatemplom az Isteni Irgalmasság titulusát kapta.

Forrás: Kaposvári Egyházmegye

Fotó: Kling Márk

Videó: Szerafin Zoltán

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria