Elhunyt Adriányi Gábor felsőörsi címzetes prépost

Hazai – 2024. augusztus 10., szombat | 16:47

A Veszprémi Főegyházmegye érseke a papság, a rokonság, a Bonni Egyetem Katolikus Teológiai Kara, egykori kollégái, tanítványai, barátai nevében is fájdalommal, de Isten akaratában megnyugodva és a feltámadás reményében tudatja, hogy Adriányi Gábor tiszteletbeli kanonok, felsőörsi címzetes prépost életének 89., papságának 64. évében, 2024. augusztus 10-én, szentségekkel megerősítve elhunyt.

Dr. Adriányi Gábor tiszteletbeli kanonok, felsőörsi címzetes prépost, egyháztörténész rövid betegséget követően, augusztus 10-én, szentségekkel megerősítve, a zalaegerszegi kórházban visszaadta lelkét Teremtőjének.

A Veszprémi Főegyházmegye a rokonság nevében is a paptestvérek és a hívek imáiba ajánlja az elhunytat, hogy eljuthasson Isten boldogító színelátására. Temetéséről a későbbiekben intézkednek.

*

Adriányi Gábor 1935. március 31-én született Nagykanizsán. Az esztergomi ferences gimnáziumban kezdte meg középiskolai tanulmányait, Budapesten kitüntetéssel érettségizett. A Központi Papnevelő Intézetben meg kellett szakítania papi képzését, mert megtagadta a részvételt a békepapi mozgalomban. 1960. április 2-án Zadravecz István püspök titokban szentelte pappá Budapesten, hivatalos egyházmegyei felhatalmazás híján a Szent Római Egyház szolgálatára. Lelkipásztori feladatait rejtve végezte, állandó hatósági megfigyelés alatt állt. 1961-ben a letartóztatás veszélye elől sikerült Németországon keresztül Rómába jutnia, ahol a Pápai Magyar Intézet növendéke lett, és az Aquinói Szent Tamás Pápai Egyetemen teológiai doktorátust szerzett.

Egyetemi tanári pályafutása 1971-ben a Bonni Egyetem Teológiai Karán vette kezdetét. Magyarországon kezdetben csak könyvein keresztül, majd a rendszerváltozást követően személyesen is komoly hatást gyakorolhatott a teológia és az egyháztörténet művelésére.

Címzetes kanonok, a francia Palmes Academique rend lovagja, a varsói Stefan Wyszyński-egyetem tiszteletbeli doktora, a Magyar Tudományos Akadémia  külső tagja volt, kitüntették Fraknói Vilmos-díjjal és a Szabadság hőse emlékéremmel.

Nyugodjék békében!

Forrás: Veszprémi Főegyházmegye

Fotó: Merényi Zita; Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria