Elindult a Boldogasszony-zarándokvonat a csíksomlyói búcsúba

Hazai – 2017. június 1., csütörtök | 10:49

Június 1-jén kora reggel indult Budapestről, a Nyugati pályaudvarról a csíksomlyói búcsúba a Boldogasszony-zarándokvonat. A több mint ezer zarándokot Székely János esztergom-budapesti segédpüspök, a zarándoklat lelkivezetője áldotta meg.

Az idei csíksomlyói búcsúi szentmise főcelebránsa Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke lesz.

A négynapos útra induló zarándokcsoportot Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára búcsúztatta.

A zarándokok között háromszázötven fiatal van, akik az anyaország mellett a világ különböző részeiből érkeztek: a Kárpát-medence számos pontjáról, Észak- és Dél-Amerikából, Ausztráliából és a nyugat-európai szórványból. A zarándoklat és a fiatalok részvétele üzenet az egész magyarságnak és kereszténységnek. A fiataloknak óriási küldetése van, és abban, hogy ezt felismerjék, és megtalálják a helyes utat, fontos szerepe van a kereszténységnek, illetve szerepe lehet benne a mostani zarándoklatnak is – mondta az államtitkár.

A zarándokok Nagyváradon püspöki szentmisén vesznek részt, a Szent László alapította püspökség székesegyházában. A vonat várhatóan fél négy előtt érkezik Kolozsvárra, ahol ünnepséget tartanak az állomáson. Ahogy a korábbi években, úgy várhatóan idén is minden állomáson sok erdélyi magyar fogadja majd a zarándokvonatot.

Június 2-án, pénteken Gyimesbükkre, az ezeréves határhoz mennek a zarándokcsoport tagjai, június 3-án, szombaton pedig részt vesznek a csíksomlyói búcsún. A vonaton utazók programját Gyergyószentmiklós főterén szabadtéri szentmise zárja.

A legenda szerint 1567-ben tartották az első búcsújárást Csíksomlyón, amikor János Zsigmond erdélyi fejedelem fegyverrel akarta az unitárius vallás felvételére kényszeríteni a katolikus székelyeket. Csík, Gyergyó és Kászon népe pünkösd szombatján Csíksomlyón gyülekezett, Szűz Mária segítségét kérve; majd a Hargita Tolvajos-hágójában legyőzték a fejedelem seregét. A diadal után újra összegyűltek Csíksomlyón, hogy hálát adjanak, és fogadalmat tettek, hogy ezután minden évben elzarándokolnak oda pünkösd szombatján.

Forrás: MTI

Fotó: MTI/Balogh Zoltán; Misszió Tours

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria