Elismerő oklevelet adtak át a pápalátogatáson közreműködő katonáknak

Hazai – 2023. június 28., szerda | 11:25

Ferenc pápa április 28. és 30. között járt Magyarországon. A Szentatya apostoli látogatásának sikerében közreműködő katonáknak adott át elismerő oklevelet Berta Tibor dandártábornok, katolikus tábori püspök a budapesti Petőfi laktanyában, június 27-én.

A kitüntetések átadására a Magyar Honvédség vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandárnál a Dandár Napja ünnepi állománygyűlésen került sor. Először Illésfalvi Péter, a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum Hadtörténeti Kutatóintézet kutatója a Magyar Honvédség hadrendi számainak változásáról, annak okairól, és Szurmay Sándor (1860–1945) gyalogsági tábornokról, honvédelmi miniszterről, a dandár névadójáról tartott előadást. Ezt követően kitüntetéseket és elismeréseket adtak át.

Berta Tibor dandártábornok, katolikus tábori püspök és Mudra József ezredes, dandárparancsnok a Ferenc pápa apostoli látogatásán végzett kiemelkedő munkája elismeréséül emléklapot és a pápalátogatás hivatalos érméjét adományozta a közreműködő rendőröknek, katonáknak és a honvédség munkatársainak.

Berta Tibor tábori püspök a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia és Erdő Péter bíboros, prímás nevében is megköszönte a pápalátogatás során szolgálatot teljesítők munkáját.

Kiemelte, hogy mintegy százötven főnek szeretnék átadni az elismerést, közülük itt csak néhányan vannak jelen, a többiek most is szolgálatban vannak.

Berta Tibor katolikus tábori püspök kérdésünkre elmondta, a honvédség tagjai elsősorban a díszelgésben vettek részt a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren a pápa fogadásánál, illetve a hivatalos fogadtatáson a Szent György téren. Ezenkívül azokon a helyeken biztosítottak, ahol katonai rendészekre volt szükség. Hozzátette,

a katonák is érezték, hogy itt most egy különleges eseményről van szó.

Bár kívülről úgy tűnhetett, hogy rutinból oldották meg a feladatukat, tisztában voltak azzal, hogy nem csak egy államfő, hanem Krisztus földi helytartója érkezett Magyarországra. Azért is tartották fontosnak a katonák munkájának elismerését, mert minden egyes mozzanatra, még a legkisebb szolgálatra is szükség volt ahhoz, hogy a Szentatya látogatása jól sikerüljön.

Szerző: Baranyai Béla

Fotó: Fábián Attila

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria