Elkezdődik Stephen Kim Szuhvan koreai bíboros boldoggáavatási eljárásának egyházmegyei szakasza

Kitekintő – 2024. július 11., csütörtök | 17:14

A Szöuli Főegyházmegye július 5-én közleményben arról tájékoztatott, hogy megkapta a levelet a Szenttéavatási Ügyek Dikasztériumától Stephen Kim Szuhvan (Kim Sou-hwan) bíborosra vonatkozóan, amely szerint nem áll fenn akadály, hogy megkezdjék a boldoggáavatási eljárást. Isten szolgája Kim Szuhvan bíboros volt a Szöuli Főegyházmegye 11. érseke és Korea első bíborosa.

Stephen (Stephanus) Kim Szuhvan 30 éven keresztül, 1968–1998 között volt Szöul érseke. Sokan szerették példamutató életéért és erényeiért. A katolikusok és az egész lakosság előtt jól ismert hozzájárulása a Szöuli Főegyházmegye fejlődéséhez, a katonai diktatúra alatt a demokratikus mozgalomhoz és az emberi jogok előmozdításához. Kim bíboros, akit „a szegények és kirekesztettek barátjának” neveztek, az emberek iránti együttérzésétől hajtva Jézus Krisztushoz hasonlóan kezelte a koreai társadalom legkirekesztettebbjeit. Úgy hagyta el ezt a világot, hogy a végsőkig gyakorolta a feltétel nélküli szeretetet. Utasítást adott arra, hogy halála után felhasználhatják szaruhártyáját.

2023-ban Peter Soon-taick Chung szöuli érsek elfogadta a boldoggáavatási kérelmet, és kifejezte szándékát, hogy vezeti a boldoggáavatási eljárást. Most a Szenttéavatási Ügyek Dikasztériuma megadta a nihil obstat engedélyt az eljárás megindítására.

A boldoggá- és szenttéavatási ügyek egyházmegyei bizottsága – élén Job Yobi Koo szöuli általános helynökkel – történeti szakértői bizottságot hozott létre, hogy Kim bíboros boldoggá avatásához kutatást végezzenek életének különböző aspektusairól, „hősies erényeiről” és „szentségének híréről”.

2024. július 10-én (szöuli idő szerint) délután 4 órakor Peter Soon-taick Chung püspök kinevezte a történeti szakértői bizottság elnökét és tagjait. A boldoggá- és szenttéavatási ügyek egyházmegyei bizottságának elnöke, Job Yobi Koo püspök megköszönte mindazok erőfeszítéseit, akik hozzájárultak a folyamathoz. Hozzátette: „Hiszem, hogy a történeti szakértői bizottság szakértőinek munkája lelki megújulást fog eredményezni azáltal, hogy táplálja az evangélium hirdetése iránti lelkipásztori buzgalmat a papok, a szerzetesek és a világi hívek körében.”

Forrás: Fides.org

Fotó: Vatican News

Hollósi Judit/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria