Elkezdődött az európai keleti katolikus püspökök találkozója

Kitekintő – 2024. szeptember 17., kedd | 18:45

Nagyváradon szeptember 16. és 19. között tartják idén az európai keleti katolikus püspökök találkozóját.

Száznál is többen vettek részt a találkozó megnyitóján hétfő délután a nagyváradi városháza üléstermében: a keleti katolikus püspökökön kívül a romániai püspöki kar tagjai, szerzetesek, papok, közéleti és vallási vezetők voltak jelen.

A Görögkatolikus Metropóliát Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita, Orosz Atanáz és Szocska A. Ábel megyéspüspökök, valamint Seszták István főhelynök és Nyirán János fődiakónus képviseli.

Virgil Bercea nagyváradi görögkatolikus püspök házigazdaként nyitotta meg az eseményt: „A soknemzetiségű város örömmel látja vendégül ezen a megnyitón a város római katolikus, ortodox, protestáns és zsidó egyházi vezetőit. Azért rendeztük meg éves találkozónkat itt, Nagyváradon, hogy emlékezzünk az öt éve boldoggá avatott román görögkatolikus püspökökre.”

Claudio Gugerotti bíboros, a Keleti Egyházak Dikasztériumának prefektusa is üdvözölte a keleti püspököket, a helyi közigazgatási, kulturális és tudományos élet vezetőit. „A nemzetiségek és vallások békés együttélésére Nagyváradon példa, hogy számtalan vallás képviselője ünnepel ma velünk együtt. Ezeknek a találkozóknak pedig azért van nagy jelentőségük, mert egy olyan korszakban kezdődtek el, amikor az egyházak még érezték az üldöztetés nyílt sebeit.”

Gintaras Grušas vilniusi érsek, az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának (CCEE) elnöke hangsúlyozta a találkozó témájának időszerűségét. „A püspökök és papok közötti testvéri kapcsolat nagyon fontos, különösen most, két héttel a püspöki szinódus második ülésszakának kezdete előtt, amelyet 2024. október 2. és 7. között tartanak a Vatikánban.” Az érsek egyben köszöntötte Virgil Bercea püspököt, akit harminc évvel ezelőtt szenteltek püspökké.

Giampiero Gloder, Románia és Moldova apostoli nunciusa is köszöntötte a jelenlévőket, és átadta Ferenc pápa szívből jövő jókívánságait.

Sofronie Drincec nagyváradi ortodox püspök így köszöntötte a jelenlévőket: „Mint ugyanazon tiszteletreméltó ősi keresztény hagyományok örököse, mindenekelőtt mély tisztelettel fordulok az ősi római apostoli szék jeles képviselőihez, és kérem, hogy mindenki vigye haza magával övéinek szívből jövő, testvéri üdvözletemet.” Kiemelte, hogy bármilyen nehéz is a mai szekularizálódó világban, meg kell őriznünk és tovább kell adnunk ősi keleti hagyományunkat. Beszéde végén panágiát (az Istenszülőt ábrázoló püspöki nyaklánc) ajándékozott Virgil Bercea püspöknek.

Ciprian-Vasile Olinici romániai vallásügyi államtitkár kiemelkedő jelentőségűnek és követendő példának nevezte a találkozót, „mivel az egész keresztény világ arra törekszik, hogy életben tartsa az evangélium üzenetét egy egyre inkább szekularizált társadalomban, amely kísértésbe esik, hogy elhagyja keresztény gyökereit és értékeit”.

Zárásként Florin Birta, Nagyvárad polgármestere elmondta: a város megtiszteltetésnek tartja, hogy otthont adhat ennek a rendkívül fontos eseménynek, Nagyváradot pedig a különböző kultúrák és vallások közötti harmónia mintaképének nevezte.

A megnyitó után püspökök és kísérőik a görögkatolikus szeminárium Szent György-templomában akathisztoszt énekeltek olasz nyelven a boldog mártír püspökökhöz Anton Cioba rektor vezetésével, a nagyváradi szeminárium Schola Cantorum kórusának kíséretében.

Szöveg és fotó: Király András

Forrás: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria