Elkezdődött az új tanév a katolikus oktatási intézményekben is

Hazai – 2024. szeptember 9., hétfő | 10:41

Az alábbiakban a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) Titkárságának tanévkezdésről szóló közleményét adjuk közre.

A Magyar Katolikus Egyház fenntartásában működő 366 köznevelési és szakképzési intézményben közel 149 000 tanuló és 14 700 pedagógus kezdte meg a 2024/2025-ös tanévet.

A katolikus köznevelési és szakképzési intézmények többsége többcélú. Sok helyen óvodától egészen a középiskoláig biztosítják a gyermekek nevelését. A 366 katolikus fenntartású intézményben 787 intézményegység működik.

A 2024/2025-ös tanévben hét új katolikus iskolát, óvodát köszönthetünk intézményeink sorában, amelyek fenntartását most vállalták át katolikus intézményfenntartók. További két intézmény új feladattal, alapfokú művészetoktatással, szakképzéssel bővült.

A Katolikus Pedagógiai Intézet (KaPI) az idei tanévben is nagy figyelmet fordít a magas szintű oktató-nevelő munka szakmai támogatására. Az Intézet budapesti székhelye mellett hat vidéki képzési központja is segíti a katolikus oktatási intézmények pedagógusait Pécsett, Szombathelyen, Miskolcon, Győrben, Kiskunfélegyházán és Debrecenben a régió intézményeinek igényei alapján egyeztetett témákban.

A KaPI a pedagógusképzések között az idei tanévben komoly hangsúlyt fektet a mesterséges intelligenciával foglalkozó programokra, tanéven átívelő képzéssorozatot indít, amelyet a BME szakmai támogatásával tud megvalósítani.

Az Intézet munkájának másik nagy fókuszában a gyermek- és ifjúságvédelem áll: folyamatos a 2021-ben elindult gyermekvédelmi szempontú szervezetfejlesztő munka a katolikus köznevelési és szakképzési intézményekben egy 60 órás, az egész tanévet átfogó gyermekvédelmi képzés keretében.

A teremtésvédelem területe továbbra is kiemelt helyet kap a programok között, konferenciákkal, pályázatok, versenyek meghirdetésével készülnek a tanévre. Emellett az MKPK Caritas in Veritate Bizottságának támogatásával Teremtésvédő Óvoda, Iskola cím megszerzésére is pályázatot írnak ki. Ezt a címet évről évre meg lehet majd szerezni, és az iskoláknak, óvodáknak háromévente kell majd bizonyítaniuk, hogy továbbra is méltók a cím „viselésére”.

A hagyománnyá vált és az Intézet YouTube-csatornáján is követhető tematikus nap 2024 novemberében a művészetek és az oktatás/fejlesztés kapcsolatát kutatja, 2025 februárjában pedig Generációk címmel hívja a KaPI közös gondolkodásra a pedagógusokat.

Kapcsolódva a világegyház ünnepéhez, az idén 9. alkalommal megszervezésre kerülő Kreatív Műveltségi Vetélkedő központi témája a Szentév lesz; az Intézet a novemberi versenykiírás után várja az iskolák 7–11. osztályos, 3 fős csapatainak jelentkezését.

Örömmel látjuk, hogy a katolikus kiadású középiskolai tankönyvek már több mint százezer példányban jelen vannak az intézményekben. Egyre többen használják a pedagógusok közül a hozzá kapcsolódó feladattárat és módszertani útmutatót is nyújtó kattan.hu online teret, amely – regisztrációt követően – bármely köznevelésben vagy szakképzésben tanító pedagógus számára elérhető.

Fotó: Prófusz Ádám/Esztergom-Budapesti Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria