Elkezdődött Lisszabonban az ifjúsági világtalálkozó

Kitekintő – 2023. augusztus 1., kedd | 20:46

Augusztus 1-én, kedden hivatalosan is kezdetét vette Lisszabonban az ifjúsági világtalálkozó. A Katolikus Egyház legnagyobb ifjúsági rendezvényére a szervezők tájékoztatása szerint mintegy háromszázezer fiatal érkezett Portugáliába a világ minden tájáról.

Több mint ezerháromszáz magyar fiatal vesz részt a világtalálkozón, melyből kétszázan a határainkon túlról mentek Lisszabonba. A magyar fiatalok csoportjainak többsége július 31-én érkezett meg a portugál fővárosba repülővel, busszal és biciklivel. Közel négyszázan már a központi eseményeket megelőző, a portugál egyházmegyékben, Coimbrában és Portimaóban tartott előtalálkozókon is részt vettek. Már az előtalálkozón megtapasztalhatták a portugál vendégszeretetet, és nincs ez máshogyan Lisszabonban sem.

A keddi nyitónappal kezdetét vette az „ifjúsági fesztivál”, az „öröm városa”, a „kiengesztelődés parkja” és a „hivatások expója” elnevezésű programsorozat is a portugál fővárosban. A fesztivál számos spirituális, zenei, kulturális, színházi, képzőművészeti, szabadidős és sportprogramot kínál a résztvevőknek. Az „öröm városa” a köztünk élő Krisztus felismerésének helye – városszerte a zarándokok a keresztény örömmel átitatott események sokaságába futhatnak bele. A „kiengesztelődés parkja” lehetőséget kínál a fiataloknak, hogy a gyónás szentségén keresztül találkozzanak az irgalmas Istennel. A „hivatások expója” programjainak célja, hogy segítse a fiatalokat élethivatásuk felismerésében: akár szakmájuk, akár családos, vagy különleges módon Istennek szentelt hivatásuk megtalálásában.

A program hivatalosan augusztus 1-jén, kedden este veszi kezdetét, a nyitó szentmisével, amelyet a hagyományoknak megfelelően a helyi főpásztor, jelen esetben Manuel Clemente bíboros, Lisszabon pátriárkája celebrált a belvárosban található VII. Edward parkban.

A portugál szervezők így biztatták a már lisszabonban lévő fiatalokat a részvételre: „Siessünk a misére! Mint egy test, fogadjuk a Kenyeret, amelyet azért osztanak szét, hogy mindenkihez eljusson, és a bort, amely megvidámítja mindazok szívét, akik isznak belőle. Így leszünk Krisztus tabernákulumaivá. Az Ő kegyelmével mindannyian misszionáriusok és evangelizátorok leszünk Lisszabonban.”

Ferenc pápa augusztus 2-án, szerdán délelőtt érkezik majd meg Lisszabonba: portugáliai apostoli látogatásának középpontjában a fiatalokkal való találkozás áll. A Szentatyát a fiatal zarándokok csütörtökön este fogadják, ünnepség keretében a VII. Edward parkban, köztük mintegy ezerháromszáz magyar fiatal is.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) Ifjúsági Bizottsága a találkozóra magyar nyelvű digitális Zarándokkalauzt adott ki, amely segít a magyar résztvevőknek a programismertetésektől kezdve az egyes helyszínek bemutatásán keresztül a legapróbb gyakorlati tudnivalókig. A kiadvány IDE klikkelve érhető el, tölthető le.

Az ifjúsági bizottság megbízásából a Magyar Kurír Adoremus különszámot adott ki, amely ugyancsak elérhető digitálisan, és letölthető IDE klikkelve.

Forrás: MKPK Ifjúsági Bizottsága/IVT szervező csapata

Fotó: IVT közösségi oldala

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria