Élménydús napot tölthettek együtt a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye szociális otthonainak lakói

Hazai – 2023. június 23., péntek | 13:34

A Balkány-Cibakpusztához közeli, tóparti Balogh-tanya természeti szépségében gyönyörködhettek, így töltöttek el együtt egy délelőttöt a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye szociális otthonainak lakói, vezetői, munkatársai június 20-án. A találkozóra Palánki Ferenc megyéspüspök is ellátogatott, és szentmisét mutatott be.

A találkozót Szent Antal ünnepéhez kapcsolódóan szervezte a balkányi Szent Antal Idősek Otthona.

A kötetlen, mindig jó hangulatban eltöltött napra az egyházmegyei testvérintézményekből – a nyíregyházi Seregély István Papi Szociális Otthonból és a debreceni Szent Erzsébet Szociális Otthonból – is mindig kisebb-nagyobb létszámmal érkeznek. Idén mintegy százhúszan ünnepelték a találkozás örömét.

A megérkezést követően az egybegyűlteket Tapasztó János nyugalmazott plébános, a balkányi otthon lakója köszöntötte, majd üdvözölte Palánki Ferenc püspököt, áldást kérve az életére és szolgálatára.

A főpásztor, ahogy fogalmazott, a világ legnagyobb és legszebb templomában, a természetben mutatta be a szentmisét. A szentmise elején – megköszönve a szervezőknek, a résztvevőknek a napot – Palánki Ferenc püspök így szólt: „Az élmény kifejezésben benne van az él szó. Amikor valaki élményt szerez a másik embernek, annak, aki ezt megkapja, jobb lesz az élete, de aki ezt az élményt előteremti, ő maga lesz jobb.”

A debrecen-nyíregyházi megyéspüspök kérte a jelenlévőket, hogy helyezzék szándékaikat az oltárra, imádkozzanak együtt szeretteikért, az unokákért, az elhunytakért, azért, hogy az egyházmegye szociális otthonai valóban otthonok legyenek. Megemlítette, hogy reményeik szerint még ebben az évben átadják az egyházmegye legújabb idősotthonát Hajdúböszörményben. Majd kérte, hogy imádkozzanak azért a két fiatalemberért is, akiket szombaton szentel pappá Nyíregyházán.

Sajnos nem lehet tudni, hogy ezután mikor lesz a következő pap- és diakónusszentelés, mert kevés a jelentkező. Ezért nagy szükség van mindenki imájára az újabb papi és szerzetesi hivatásokért – hangsúlyozta Palánki Ferenc.

A püspöki szentmise után a lakók újabb élményben részesülhettek: a fiatalságukat megidézendő a nyíregyházi Szabolcsi Néptáncegyüttes négy tagja örvendeztette meg őket, Sztancs Attiláné vezetésével: a fiúk korcsos néptáncot jártak, majd a lányokkal együtt a közeli település hagyományát, a bökönyi táncokat adták elő ismerős dallamokra.

Ez megadta a hangulatot a környezethez illő ebéd, a slambuc elfogyasztásához, majd a nótázáshoz. Előkerültek az emlékekből a kedvenc népdalok...

Az igazi nyári, kellemes melegben hívogató volt a tavon átívelő híd, többen gondozóikkal vagy lakótársaikkal a sétát választották.

A szociális otthonok idős lakóinak sokat jelentenek ezek a rendkívüli, élménnyel teli alkalmak. Köszönik a szervezőknek, az intézmények munkatársainak áldozatos szolgálatukat.

Forrás és fotó: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria