Élő rózsafüzér Csíkban

Külhoni – 2022. október 24., hétfő | 9:00

Október 15-én, szombaton tizenharmadik alkalommal imádkozták körbe a zarándokok Csíkszeredát a városban élők testi-lelki egészségéért ajánlva fel az élő rózsafüzért. A hat stáció az élet hat stádiumát – a magzati, a gyermek-, az ifjú-, a felnőtt-, az idős- és a szépkort – ölelte át.

Több mint százötvenen zarándokoltak az idei élő rózsafüzér alkalmával, és több mint kétszázan vettek részt a stációk elmélkedésein, az imákon és a hálaadó szentmisén. Sok nagyszülő és szülő magával hozta unokáját, gyermekét. Az egész napos zarándoklatot válallók szeretteik, hozzátartozóik, barátaik, a pedagógusok, városvezetők, orvosok, ápolók, segítő szakmabeliek, papjaik, gyerekeik és szüleik lelki-testi egészségéért imádkoztak.

A Milleniumi templomból indulva Darvas-Kozma József esperes a magzat életútjáról elmélkedett, arról, hogy hogyan fejlődik, táplálkozik és kommunikál, érez a kilenc hónap alatt a magzat.

A Szent Kereszt-templom udvarán a meg nem született gyermekekért gyújtottak gyertyát. Majd Biró Károly segédlelkész áldásával indultak útnak, aki elkísérte a zarándokokat Csíksomlyóig, vállalva a gyóntatást, lelki beszélgetéseket.

A zsögödi templomban a gyerekek és az édesanyák kaptak jelentős szerepet az elmélkedésekben.

A Szent Ágoston-templomnál az Erdélyi Imre teológiatanár által vezetett negyvenfős csapat, a Segítő Mária-gimnázium diákjai, cserkészei és tanárai csatlakoztak a zarándokokhoz. Megérkezett a felmentő sereg, ahogy Ferencz Attila bácsi fogalmazott. Itt Obermájer Ervin-István kisegítő lelkész részesítette áldásban a jelenlévőket.

Különleges élmény volt, hogy Csíksomlyón bekapcsolódhattak egy ifjú pár házasságkötésébe. Mivel a vőlegény a Segítő Mária-gimnázium volt diákja, a fiatalok körbeállva kértek áldást az ifjú párra.

Csíksomlyótól velük zarándokolt Küsmődi Csongor-Ignác segédlelkész, aki a Szent Péter és Pál csíksomlyói plébániatemplomban áldásban részesítette őket.

A helyi rózsafüzér-társulat tagjai szendviccsel, süteményekkel, üdítőkkel látták el a zarándokcsoportot.

Taplocán Czikó László plébános vezetésével vecsernyén vettek részt, majd áldásban részesültek. Itt Erdélyi Imre teológiatanár és Dánel Magdika és Sándor hétgyerekes házaspár tanúságtételét hallgathatták meg a résztvevők. Taplocán csatlakozott hozzájuk Mihai Zoltán-Lajos kisegítő lelkész is, aki a hálaadó szentmisén is koncelebrált.

A Szent Kereszt-templom udvarán Molnár Sándor, a Mária Út Egyesület ügyvezető elnöke is köszöntötte a zarándokokat, akik ezt követően hálaadó szentmisén vettek részt, amelyet Tamás József nyugalmazott segédpüspök mutatott be.

Homíliájában a püspök az ima erejéről, jelentőségéről beszélt, rámutatva a zarándoklat során elmondott imák fontosságára.

A napközben megírt imaszándékok az oltárra kerültek, amelyeket a szentmise keretében megáldott a főcelebráns.

„Köszönjük (...) György Imre bácsinak és Kiss Lászlónak a kedves szolgálatot, hiszen ők ügyeltek a zarándokok testi épségére, vezetve és kísérve a zarándokokat. Köszönjük mindenkinek a lelkes részvételt, a számos tanúságtételt, az ima- és énekvezetést, a háttérimádkozók és a papok szolgálatát is.

A nap végén elmondhatjuk, hogy nagy hálával tartozunk egészségünkért, gyermekeink, szüleink, nagyszüleink egészségéért és hogy ilyen csodálatos városban élünk. (...) Találkozzunk egészségben 2023 októberében is!” – írta beszámolója végén Péterfi Attila-Csongor.

Forrás: Romkat.ro

Fotó: Péterfi Attila-Csongor Facebook-oldala

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria