Előrelépés Brenner János boldoggáavatási ügyében

Hazai – 2015. szeptember 4., péntek | 15:28

A szentszéki történészbizottság elfogadta a Szombathelyi Egyházmegye által benyújtott dokumentumokból készült összegzést Brenner János atya vértanúságáról – tájékoztatott Veres András megyéspüspök. A Szombathelyi Egyházmegye hírét közöljük.

A Vatikán illetékes szerve – megvizsgálva a benyújtott iratokat – igazolva látta Brenner János vértanúságát. A boldoggá avatás folyamatának római (szentszéki) szakaszában a következő állomás a teológusok bizottsága, amely a következő hónapokban foglalkozik majd az üggyel. Ha a bizottság is elfogadja, hogy János atya vértanúként adta életét Krisztusért, akkor utolsóként a bíborosok testülete dönt a kérdésben.

* * *

1957. december 14-éről 15-ére virradó éjjel Brenner János rábakethelyi káplánt sürgős betegellátás ürügyén hívták el a plébániáról. Karinget, stólát öltött magára, átment a templomba az Oltáriszentségért, és elindult Zsida felé. Az úton többször is rátámadtak, de sikerült elmenekülnie. A feltételezett beteg házánál azonban többen is vártak rá, és harminckét késszúrással megölték.

Ima Brenner János boldoggá avatásáért

Mindenható örök Isten, aki János szolgádnak megadtad a papi hivatás kegyelmét, és méltónak találtad őt a vértanúság nagy ajándékára, kérünk: dicsőítsd meg Őt egyházadban! Hűséges és példás élete, valamint papi hivatásának szolgálatában érted vállalt vértanúhalála eszközölje ki számunkra a kegyelmet, hogy megerősödjünk szent hitünkben, és mi is vállaljuk érted a küzdelmet és a szenvedést a Te Országod eljöveteléért. Krisztus, a mi Urunk által. Ámen.

Fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria