Először csatlakozik a nyitott templomok napjához a tábori püspökség

Kultúra – 2024. szeptember 11., szerda | 11:31

Szeptember 14-én, szombaton első alkalommal csatlakozik a nyitott templomok napjához a HM Katolikus Tábori Püspökség az Ars Sacra Fesztivál keretében, majd – szintén a szakrális programsorozat részeként – szeptember 17-én előadással és katonazenekari koncerttel készül. Mindkét rendezvénynek a budapest-tisztviselőtelepi Magyarok Nagyasszonya-templom a helyszíne.

„Az igazság békét teremt” – ez az idén tizennyolcadik alkalommal, szeptember 14. és 22. között megrendezendő Ars Sacra Fesztivál mottója, melynek elsődleges célja a hit, a remény és a szeretet üzenetének közvetítése a szakrális művészeten keresztül. A katonai ordinariátus tavaly nyitotta meg először kapuit a rendezvénysorozat keretében, a bemutatkozásnak nagy sikere volt, hiszen az egyszerre egyházi és katonai intézményként működő szervezet életébe nem mindennapi lehetőség betekintést nyerni.

Mivel augusztus 1-jétől a püspökség lelkészei szolgálnak a tisztviselőtelepi Magyarok Nagyasszonya-templomban, a Katonai Ordinariátusnak első ízben nyílt lehetősége csatlakozni a fesztivál nyitóprogramjához, a nyitott templomok napjához. Különleges programokkal készülnek, hiszen a szervezet éppen idén ünnepli alapításának harmincadik évfordulóját.

Szeptember 14-én, szombaton 16.30-tól Ahol az ég és a föld összeér címmel nyílik meg Monostory Viktória festőművész ikonkiállítása, 17 órától a püspökség jubileumi évéhez kapcsolódva Zsuffa Tünde író beszélget Berta Tibor dandártábornokkal, katolikus tábori püspökkel és Fodor Endre újságíróval az eltelt harminc esztendőről, majd 18 órakor gitáros szentmise zárja a programsort. Az évforduló alkalmából a nyitónaptól kezdve a fesztivál teljes ideje alatt egy fotókiállítás is megtekinthető lesz a templomban a szervezet három évtizedének emlékezetes pillanatairól.

A programsorozat folytatásaként szeptember 17-én, kedden az Ars Sacra Fesztivál keretében 15 órától Takács Tamás ezredesnek, a lelkészi kar vezetőjének előadását hallgathatják meg az érdeklődők Bizalom – Hit – Tekintély – Engedelmesség címmel, majd 16 órától a templom előtt katonazenekari koncert kezdődik.

Forrás: Honvédelem.hu/Katolikus Tábori Püspökség

Fotó: Esztergom-Budapesti Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria