Először találkoztak az egyházi jelnyelvi tolmácsok Budapesten

Hazai – 2024. október 15., kedd | 11:10

Ennek a hiánypótló alkalomnak október 12-én a budapest-tabáni Alexandriai Szent Katalin-plébánia adott otthont, ott működik a Katolikus Hallássérült Pasztoráció. E plébánián az országban egyedülálló módon siket, nagyothalló és halló hívek közösen vesznek részt a szentmiséken, akadálymentesen az Úr asztala körül. Kompán Julianna jelnyelvi tolmács beszámolóját olvashatják.

Az akadálymentesítésben kitüntetett szerepük van a jelnyelvi tolmácsoknak. A találkozóra azokat a tolmácsokat hívtuk meg, akikről tudtuk, hogy rendszeresen tolmácsolnak egyházi szertartásokon. A tabáni plébánián megrendezett találkozó alkalmával közelebb kerülhettünk egymáshoz, közösen gondolkodhattunk sajátos és különleges szolgálatunkról.

A napot a pünkösdi történettel kezdtük meg, csendességben, eszerint a Szentlélek kiáradt, és a nyelvek korlátait áttörte, a különböző népek, nemzetek emberei megérthették egymást, látható tolmács nélkül. Ők akkor nem értették, hogyan történhetett, de az üzenetet megérthették, amit Péteren és a tanítványokon keresztül Isten lehetővé tett egy láthatatlan tolmács segítségével, méghozzá a Szentlélekkel, akit Jézus is megígért, hogy el fog küldeni.

Az egyházban is vannak láthatatlannak tűnő emberek, személyek, szerepek. De Krisztus testét, az Egyházat közösen alkotjuk, alkothatjuk.

Nagy-nagy hála van a szívünkben, hogy a hallássérült-pasztorációnak nemcsak budapesti, de pécsi tolmácsain túl hasonló szolgálatot folytató marosvásárhelyi és pozsonyi jelnyelvi tolmácsok is jelen voltak, hogy kapcsolódjunk Istenhez, egymáshoz és közösségeinkhez. Ez az alkalom elsősorban a tolmácsok egymáshoz kapcsolódásáról szólt, hogy megismerhessük egymást, és egymás egyházi területen végzett jelnyelvvel, akadálymentesítéssel, szemléletformálással kapcsolatos szolgálatait.

Csak egy napot töltöttünk együtt ugyan, de a Lélek munkájának köszönhető, hogy találkozhattunk és egymást megismerve egymás hordozását is ajándékba kaphattuk.

A határon túli tapasztalatokat megismerve még fontosabb, hogy imádságainkban hordozzuk a hallássérült hívek egyházi közösséghez való akadálymentes kapcsolódását is. Imádkozzunk olyan szolgálókért, tolmácsokért, papokért, akik szívére Isten ezt a szolgálatot bízta! Országhatáron belül is lássuk meg egymást! Vegyük észre az akadályokat, és tegyünk ellene, hogy mindenki akadályok nélkül kapcsolódhasson Istenünkhöz!

Forrás és fotó: Katolikus Hallássérült Pasztoráció 

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria