Előtérben a társadalmi kihívások – A mexikói püspökök ad limina látogatása a Vatikánban

Ferenc pápa – 2023. június 7., szerda | 9:57

A Mexikói Püspöki Konferencia tagjai több csoportban ad limina látogatást tesznek a Vatikánban. Ferenc pápa április 26-án fogadta a püspökök első csoportját az ország északi részéből, június 2-án pedig a második csoportot, akik a középső régióból érkeztek, és a múlt héten látogatták végig a Szentszék intézményeit.

A Szentatyával folytatott kétórás megbeszélésről Carlos Aguiar Retes bíboros, mexikóvárosi érsek számolt be a Vatican Newsnak. A találkozón a közép-amerikai ország égető problémái kerültek szóba, mint a migránskérdés, a társadalmi, politikai helyzet és az országban tapasztalható erőszak.

„A Mexikó előtt álló kihívások ugyanazok, mint a világéi – fogalmazott a bíboros –, mint például a korszakváltás, amely megnehezíti a hit átadását az új generációknak. Törekvésünk, hogy olyan jövőt kínálhassunk fel a fiataloknak, mely a fejlődés útján a szabadság felé vezeti őket, és amelyben ki tudják bontakoztatni saját képességeiket.”

A másik kiemelt téma az ország társadalmi, politikai helyzete, amely a nagy társadalmi egyenlőtlenségek és a régóta fennálló problémák miatt folyamatosan romlik. Súlyosbítja a problémát, hogy nem volt mindig elégséges összhang ahhoz, hogy a politikai és társadalmi erők megegyezésre jussanak a nép javára.

Szóba került a migránskérdés is, ami komoly problémát jelent Mexikó számára, mely tranzitország az Egyesült Államok és Kanada felé. A püspökök „zarándokotthonok” működtetésével próbálnak segíteni, de azok befogadóképességét messze meghaladja az érkezők hatalmas áradata. Lehetetlen befogadni mindenkit és biztosítani az alapvető szükségleteiket. Nagy feladat az emberek lelkigondozása és bátorítása is, a Szentatya elismerő szavakkal szólt a mexikói egyház erőfeszítéseiről – nyilatkozta Retes bíboros. „A pápa azt tanácsolta nekünk, hogy jobban egyesítsük erőinket annak érdekében, hogy felkínáljuk az emberek számára a lehető legbiztonságosabb útvonalat céljuk eléréséhez.” A mexikói főpásztorok az Egyesült Államok és Kanada püspökeivel együtt dolgoznak azon, hogy biztonságosabbá tegyék a tranzitútvonalakat a migránsok számára.

Mexikó 130 milliós lakosságából mintegy 120 millióan katolikusok. Az országban 19 érsekségben és 78 egyházmegyében 7165 plébánia működik, 16 234 pap szolgál. Emellett 5 ezer férfi és 27 ezer női szerzetes lát el óriási szolgálatot a hitoktatás, a nevelés és a betegápolás terén.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria