Első alkalommal szerveztek Szent László-tábort Nagyváradon

Külhoni – 2024. augusztus 31., szombat | 14:02

Első alkalommal szervezett Szent László-tábort 5–8. osztályos diákok számára a székesegyházi plébánia augusztus 26–29. között Nagyváradon. A Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum tanárainak bevonásával szervezett esemény Szent László király alakját igyekezett közelebb vinni a résztvevőkhöz különböző programok segítségével. A táborzáró szentmisét a püspöki palota kápolnájában tartották.

A nagyváradi székesegyházi főplébánia, Pék Sándor esperes-plébános és Benedek Ramóna hitoktató által szervezett tábor fő célja Szent László tevékenységének, életszentségének, gondolkodásmódjának megismerése volt. A tervezett foglalkozások, illetve ezek helyszínei is ehhez kapcsolódtak, a meghívott vendégek Zalder Éva magyartanárnő, valamint Kormányos László és Vincze Zsolt történelem szakos tanárok voltak.

A tábor első napján már a közös ismerkedés során elkezdődött Szent László személyiségének, emberi nagyságának, életszentségének szemlélése. Majd ezt követte a székesegyház mélyebb megismerése, ahol a táborozók – mint az Egyház élő kövei – az őket jelképező kis köveket rejtették el. Böcskei László megyéspüspök arra buzdította a 23 gyereket, hogy minél több mindent tudjanak meg Szent Lászlóról a tábor ideje alatt. Ezt követően a vincés nővérek kápolnájába látogattak el a résztvevők Pék Sándor esperes-plébános és Benedek Ramóna hitoktató kíséretében, itt a szentmise mélyebb megismerésére került sor, tudatosítva azt, hogy Istennek a legszebbet, a legjobbat adjuk oda áldozatként cserébe az ő végtelen szeretetéért, ahogy azt Szent László király is tette.

A tábor második napja a nagyváradi várban kezdődött, ahol a résztvevők Szent László lovasszobránál hangolódtak a zarándoklatra, amelynek során Kormányos László történelem szakos tanár ismertette szent királyunk szerepét Nagyvárad és a nagyváradi püspökség alapításában. Ezt követően Szent László király, valamint Luxemburgi Zsigmond magyar király és német-római császár fehér márványból készült síremléke mellett megállva a diákok arról is tudomást szerezhettek, hogy milyen jelentősége volt a középkorban a várost alapító szent király sírjának, majd a vártemplomba is ellátogattak. Ezután a püspöki palotában található hermához érkeztek a táborozók, ahol rácsodálkoztak arra a gazdag örökségre, amit az Istenben gyökerező szent életű király, László hagyott ránk. A nap végén a csapatok Vincze Zsolt tanár által feltett kérdésekre adott válaszokkal gyűjtötték Szent László ezüstjét, amit az utolsó nap jótékony célra válthattak be.

A tábor harmadik napján Zalder Éva Mária tanárnő és Vincze Zsolt tanár segítettek abban, hogy a történelem és az irodalom által újabb ismereteket szerezzenek a táborozók, majd Pék Sándor plébános a zarándoklat lényegére, fontosságára hívta fel a figyelmet.

A diákok elzarándokoltak, kirándultak:

– a biharpüspöki templomba – a középkorban a zarándokok itt álltak meg és készültek fel arra, hogy méltó lelkülettel érkezzenek meg Szent László király sírjához;
– a bihari földvárhoz, ahol Szent László nevelkedett;
– a szalárdi református templomba, ahol Varga Botond lelkipásztor ismertette a templom és a freskók feltárásának történetét. A freskón Szent László király alakja is látható.
– Szentjobbra, ahol Mercurius apát szobránál a Szent Jobb történetével ismerkedtek a diákok, majd a római katolikus templomnál lévő Szent István-szobornál imával fejezték be a zarándoklatot.

A tábor utolsó napján a gyerekek megtapasztalták azt, hogy jót tenni jó, jónak lenni jó, amikor átadták az adományokat a Szent Erzsébet Idősek Otthona lakóinak. Ezt követően a vidám játéknak, nevetésnek is helye volt. A résztvevők a tábor zárónapján, augusztus 29-én Böcskei László püspökkel együtt adtak hálát a püspöki palota kápolnájában a tábori élményekért. Közös visszatekintéssel ért véget a tábor, azzal a reménnyel, hogy lesz folytatás.

Forrás és fotó: nagyváradi székesegyházi plébánia Facebook-oldala; Romkat.ro

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria