Eltemették Noël Treanor érseket, az Európai Unió apostoli nunciusát

Kitekintő – 2024. augusztus 23., péntek | 19:01

Augusztus 20-án, kedden vettek végső búcsút az észak-írországi Belfastban a 73 éves korában elhunyt Noël Treanor érsektől, az Európai Unió apostoli nunciusától, a down-connori egyházmegye (Észak-Írország) emeritus megyéspüspökétől. A gyászszertartást az egyházmegye főpásztora, Alan McGuckian püspök végezte Eamon Martin armaghi érsek, Írország prímása koncelebrálásával.

„Mélységes megrendüléssel és szomorúsággal értesültem Noël Treanor érsek haláláról” – nyilatkozta Alan McGuckian püspök. – Treanor érsek a clogheri egyházmegye papjaként, a down-connori egyházmegye püspökeként, majd később az Európai Unió apostoli nunciusaként mindvégig az evangélium hirdetésének, valamint a kiszolgáltatottak és az Egyház társadalmi küldetése érdekében végzett lelkipásztorkodásnak szentelte életét” – hangsúlyozta a megyéspüspök közleményében.

Ferenc pápa Pietro Parolin bíboros államtitkár aláírásával üzenetet küldött a gyászszertartásra, melyben hálát adott az elhunyt Noël Treanor érsekért, aki az Európai Unió apostoli nunciusaként „odaadó és hűséges szolgálatot teljesített”.

A temetést augusztus 20-án, kedden délelőtt tartották a belfasti Szent Péter-székesegyház Feltámadás kápolnájában. A Vatikánt Arthur Roche bíboros, az Istentiszteleti és Szentségi Dikasztérium prefektusa, Paul Richard Gallagher érsek, az államokkal és nemzetközi szervezetekkel való kapcsolatokért felelős titkár képviselte, Luis Mariano Montemayor dublini nunciussal együtt, aki felolvasta Ferenc pápa üzenetét, melyben a Szentatya lelki közelségéről biztosította az elhunyt családját, különösen is Noël Treanor érsek testvéreit, és együttérzését fejezte ki a down-connori egyházmegye papságának, szerzeteseinek és világi híveinek. Ferenc pápa a gyászban együttérez az egész ír társadalommal és az Európai Unió Püspöki Konferenciáinak Bizottsága tagjaival. Üzenete végén az elhunyt lelkét Krisztus, a Jó Pásztor irgalmára bízva apostoli áldását küldte minden gyászolónak.

Noël Treanor érsek olyan ember volt, aki erős baráti kötelékeket tudott kialakítani, jó kapcsolatot ápolni családjával, tele ragaszkodással és hálával, és meg tudta tanítani az új nemzedékeknek a Katolikus Egyház társadalmi tanításának alapértékeit a mai, igazságosságra és testvériségre szoruló, változó világban, amiben ő nagyon bízott – fogalmazott Alan McGuckian püspök búcsúbeszédében.

A szónok külön kiemelte, hogy Noël Treanor érsek mindvégig erőteljesen elkötelezte magát a hit és a kultúra közötti szilárd kapcsolat építésében. Ehhez az alapot II. János Pál pápa tanítása adta a számára, mellyel teljes mértékben azonosult. A szent lengyel pápa így fogalmazott: „A hit, amely nem válik kultúrává, nem teljes mértékben befogadott, nem maradéktalanul átgondolt, nem hűséggel megélt hit.”

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Ivan Skinner/Diocese of Down and Connor

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria