Éltető kenyér a gyermekek számára – Egyházmegyei pedagógusnapot tartottak Pécsen

Hazai – 2022. május 25., szerda | 13:42

A Pécsi Egyházmegye fenntartásában működő tíz óvoda, kilenc általános iskola, négy gimnázium és egy kollégium pedagógusai számára rendeztek szakmai napot május 20-án Pécsen, melynek kezdetén Felföldi László megyéspüspök mutatott be szentmisét a székesegyházban. A Szent Mór Iskolaközpontban folytatódó ünnepi eseményen a kiváló pedagógusok munkájának elismeréseként átadták a Szepesy Ignác-díjat.

Az egyházmegyei pedagógusnap püspöki szentmisével kezdődött a pécsi Szent Péter és Szent Pál-székesegyházban.

Szentbeszédében Felföldi László pécsi megyéspüspök a pedagógusok Istentől kapott különleges hivatására hívta fel a figyelmet. Kiemelte: emberi sorsokat, gyermekeket, szíveket, különleges kincseket bízott rájuk Isten azzal a küldetéssel, hogy formálják, alakítsák, segítsék a gyermekeket.

Az utolsó vacsora történéseiről olvasott evangéliumi szakaszra (Jn 15,12–17) hivatkozva a főpásztor két éltető szimbólumot emelt ki, melyek erőt adnak és táplálnak mindnyájunkat: a kenyeret és a bort, mely az oltáron Jézus testeként és véreként jelenik meg.

Mindnyájunk életében kell lennie éltető kenyérnek és bornak – mutatott rá Felföldi László. – A keresztény ember számára ez Jézus Krisztus, akiből újra és újra erőt meríthet.

A pedagógusnak az a küldetése, hogy éltető kenyér legyen a gyermekek számára, akik minden bizonnyal éhesek egy rájuk figyelő tekintetre, egy jó szóra, egy gondolatra.

Vágynak rá, hogy a pedagógus odalépjen hozzájuk, segítse, megértse, tanítsa, többé tegye őket.

A másik szimbólum, a pohár finom bor az élet, a szeretet és a munka ízéről tanít minket – fogalmazott a pécsi megyéspüspök. – A tanári hivatás vonatkozásában fel kell tennünk önmagunknak a kérdést, hogy

jó ízű borként megyünk-e be reggelente az iskolába, vagy már megecetesedett borként, esetleg vízízűként, amellyel már nem lehet mit kezdeni.

Ebben rejlik mindenkinek a saját felelőssége, saját üzenete.

Az evangéliumban Jézus azt mondja: „Barátaimnak mondalak titeket” (Jn15, 15). De baráti szeretet, baráti közösség csak közös asztal, közös tápláló erő mellett lehetséges. Hiszem, hogy minden iskola, minden tantestület, minden tanári szoba egy ilyen közös asztal, melyen sok-sok kenyér, sok-sok pohár jóízű bor van, hogy táplálják egymást és erősítsék az élet, a munka, a hivatás jó ízét, azért, hogy emberibb és barátibb legyen a közösség, melyhez tartoznak. Mert mindnyájunk szíve, a mellettünk küzdő munkatárs és a ránk bízott gyermekek szíve is erre vágyakozik – zárta elmélkedését a főpásztor.

A szentmise után a Szent Mór Iskolaközpontban folytatódott az egyházmegyei pedagógusnap.

Felföldi László megyéspüspök és Tóth László Ákos, az egyházmegye közoktatási főmunkatársa átadta a kiváló pedagógusi munka elismeréseként a Pécsi Egyházmegye 71. püspöke emlékére alapított Szepesy Ignác-díjat.

Pedagógus életműdíjat vehetett át Nagy Ibolya tanító (Szent Imre Katolikus Iskola, Siklós), Molnárné Fodor Andrea tanító, tánc- és drámapedagógus (Paksi Balogh Antal Katolikus Általános Iskola és Gimnázium), valamint Tomposné Kovács Edit óvodapedagógus, tagóvodavezető (Szent Mór Iskolaközpont).

Az egyházmegyei pedagógusnapon Szabó Gábor kommunikációs tréner szakmai előadásával gazdagodhattak a résztvevők.

Forrás: Pécsi Egyházmegye

Fotó: Hegyi László

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria