Emberarcú péntek esték címmel indult előadás-sorozat Mátészalkán

Hazai – 2024. február 4., vasárnap | 14:00

A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye püspöki helynöke, Heidelsperger István mátészalkai esperes-plébános kezdeményezésére az egyházközség kilenc előadásból álló rendezvénysorozatot indított, ahol ismert egyházi és hiteles világi vendégekkel találkozhatnak az érdeklődők. Az első előadást január 26-án a Keresztény Életstratégia Program kidolgozója, Nagy Péter tartotta Bukósisak az élethez címmel.

Nagy Péter gondolatébresztő előadásában valamennyiünket érintő kérdésekre kereste a választ: Miért fenyeget egyre több fiatalt a depresszió és a kiüresedés? Mi az értelme a hétköznapok küzdelmeinek? Vajon miért vált puskaporos hordóvá magáról az életről való beszélgetés?

Minden társadalmat meghatároz, hogy mit gondol a transzcendensről, az emberről, az életről, a szabadságról, a családról, a közösségről, mert ezek határozzák meg a társadalom belső működését is. Nagy Péter szerint egyértelműen látszik: elveszítettük a tájékozódási pontot, a transzcendenssel való egységet.

Amely társadalomban megkérdőjeleződnek az erkölcsi szabályok, ott szükségszerűen bekövetkezik a hanyatlás, megrendül a belső rend. A légüressé váló szellemi térben új „trónkövetelők”: különböző eszmék, ideológiák jelennek meg. Elengedhetetlenül bekövetkezik a civilizáció bukása.

Nagy Péter felhívta a figyelmet arra, hogy nekünk, európaiaknak, magyaroknak mindenképpen ki kell tartanunk a keresztény tanok mellett. A keresztény erkölcs által megszabott korlátokat ne lépjük át, hiszen azok egyértelműen biztonságot adnak a számunkra. Nemcsak a földi életet, hanem üdvösségünket is védik.

Mivel a kereszténység hívószavai a szeretet és a közösség, Nagy Péter kiemelte, milyen nagy felelőssége van a keresztény családoknak a nevelésben. Szót ejtett az életvédelem fontosságáról is, hiszen az élet az Istentől eredő legcsodálatosabb adomány. Az előadó szerint közös felelősségünk, hogy felkészítsük az utánunk jövő nemzedékeket a nehézségek elviselésére, hogy helyt tudjanak állni ebben a küzdelmes jelenben. Nagy Péter előadását Pál apostol szavaival zárta: „Nehogy a ti szabadságotok ürügy legyen a bűnre”.

Heidelsperger István az előadás végén megköszönte az előadónak a tartalmas gondolatokat, majd reflektált is az elhangzottakra.

A tét ma valóban nem kevés – szögezte le, hozzátéve, hogy mivel a jövő a családokban kezdődik, nemcsak az a felelőssége mindannyiunknak, hogy milyen lesz a következő generáció, hanem az is, hogy lesz-e egyáltalán…? „Én és házam népe az élő Istent választjuk” – zárta gondolatait a Szentírás szavaival a püspöki helynök.

Az előadássorozat következő vendége február 16-án Tempfli Imre atya lesz, amelyre ismét minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők.

Szöveg: Bálint Albertné

Forrás: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Fotó: Mátészalkai Római Katolikus Egyházközség

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria