Emlékek a leuveni magyarok önzetlen pártfogójáról, a száz éve született Muzslay István jezsuitáról

Megszentelt élet – 2023. július 26., szerda | 16:50

Idén emlékezik meg a Jézus Társasága Magyarországi Rendtartománya a száz éve született Muzslay Istvánról, a leuveni magyar diákok önzetlen pártfogójáról, a nemzedékek által tisztelt, sokrétű tudományos, oktatás- és kultúraszervezői tevékenységet végző jezsuita szerzetesről. A róla szóló írásokat gyűjtötte össze a rend honlapja.

Muzslay István, a belgiumi magyar emigránsok önzetlen patrónusa

Hogyan segített hozzá belgiumi egyetemi tanulmányokhoz több száz, részben egyházi iskolai végzettségük miatt idehaza hátrányosan megkülönböztetett magyar fiatalt a rendszerváltozás előtt Muzslay István? A száz éve született magyar jezsuitára emlékező sorozat egyik epizódjában Muzslay atya korabeli írását közölte a Jézus Társasága Magyarországi Rendtartományának honlapja.

Muzslay István disszidálásának kalandos története

A magyar jezsuita a kibontakozó kommunizmus elől 1949-ben Nyugatra szökött. Saját írásából ismerhetjük meg az akkor történteket.

Magyar jezsuita szerkesztette az egyik első holland–magyar szótárat

Muzslay István nevéhez fűződik az egyik első holland–magyar és magyar–holland szótár, pontosabban szószedet is. Magánkiadásban jelentette meg 1957-ben a háromezer szót tartalmazó kötetet, hogy ezzel is segítse az emigráns magyar fiatalok belgiumi tanulását az ország flamand, vagyis holland részéhez tartozó Leuvenben, a mai Collegium Hungaricum elődjében. Minderről Kozek Lél, a Faludi Ferenc Jezsuita Akadémia újságíróképzése hallgatója írt.

Művelt európaiakat képezni: jelentés a magyar jezsuiták belgiumi kollégiumából

Pár éve még a budapesti Szent Ignác Jezsuita Szakkollégium hallgatója volt, ma pedig már a leuveni Collegium Hungaricum rektora. Hogyan érvényesül a nagy előd, Muzslay István SJ szellemisége a jezsuita szakkollégium működésében? Kozek Lél interjúja Mossóczy Katinka Zsófiával a M.I.N.D., a jezsuiták negyedéves folyóiratának tavaszi számában jelent meg.

Száz éve született Muzslay István SJ

„Muzslay atya egy volt azon kevesek közül, aki sokunknak segített. Tette, tehette, hiszen ő is lélekkel telített volt.” Január 9-én lett volna százéves Muzslay István jezsuita pap, közgazdász, a belgiumi magyar emigráció meghatározó alakja, hazai diákok önzetlen patrónusa, a Leuvenben máig működő diákotthon egykori igazgatója. Életét, munkásságát rendtársai, kollégái és diákjai visszaemlékezésein keresztül ismerhetjük meg.

Emlékmise Muzslay István SJ születésének 100. évfordulóján

2023 első napjaiban volt Muzslay István SJ születésének 100. évfordulója. A jezsuiták emlékév formájában többféle módon is meg kívánnak emlékezni a nagy előd pályafutásáról, tudományos, oktatásszervezői, lelkipásztori tevékenységéről. Az eseménysorozat nyitányaként január 9-én, hétfőn 18 órakor hálaadó szentmisét mutattak be István atya életéért a budapesti Jézus Szíve jezsuita templomban.

Magyar jezsuitának köszönhetően került haza az Ómagyar Mária-siralom

Muzslay Istvánnak a múlt század nyolcvanas éveiben nagy szerepe volt az Ómagyar Mária-siralom hazakerülésében. A magyar fiatalok legendás belgiumi pártfogója a flamand–vallon ellentétek közepette elérte, hogy az első magyar versemléket tartalmazó Leuveni kódex sok hányattatás után az Országos Széchényi Könyvtárba jusson. Berzai Péter, a Faludi Ferenc Jezsuita Akadémia újságíróképzése hallgatójának írása a Múlt-kor történelmi portálon jelent meg.

Muzslay István SJ háborús emlékei 1944–1945-ből

A visszaemlékezést 1991 májusában írta szülőfalujáról, Bajótról Muzslay István SJ. A kéziratot Dobay Pál nyugalmazott erdőfőtanácsostól, a térség hajdani erdőfelügyelőjétől kapta meg a rend.

Megejtő emlék a száz éve született Muzslay István SJ-ről

Pfliegler György leuveni öregdiák írt az akkor még létező IGEN című katolikus lap 1993. augusztus 6-i számában Pista bácsi címmel megemlékezést Muzslay atyáról.

Forrás és fotó: jezsuita.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria