Emléket állítanának a hazánkban elpusztult Szent Márton-templomoknak

Kultúra – 2016. január 19., kedd | 19:01

A középkori Magyarországon több száz Szent Márton püspök és hitvalló tiszteletére szentelt templom állt. A Szent Márton Európai Kulturális Útvonal Magyarországi Tanácsa szeretne a történelem viharaiban elpusztult templomoknak méltó emléket állítani a Szent Márton-emlékévben.


Tiszaszentmárton temploma megmaradt, de mivel református,
nem őrzi már Szent Márton titulusát.


A tanács felhívását az alábbiakban közöljük:

A középkori Magyarországon több száz Szent Márton püspök és hitvalló tiszteletére szentelt templom állt. A történelem viharai következtében közülük nagyon sok sajnos elenyészett, így ma hazánk területén alig száz Szent Márton titulusú templom ismert.

A Szent Márton-emlékév alkalmat ad arra, hogy a szegények és elesettek pártfogó szentjének egykori kultuszhelyeit felkutassuk és megörökítsük.

A Szent Márton Európai Kulturális Útvonal Magyarországi Tanácsa ezért felhívással fordul a Szent Mártont tisztelő közösségekhez és magánszemélyekhez, hogy a saját maguk által választott módon (emléktáblával, emlékoszloppal, kereszttel stb.) jelöljék meg a ma már nem létező Szent Márton-templomok helyét. Fontos a szent emlékének felidézése azon templomok esetében is, amelyeket eredetileg Mártonnak szenteltek, de titulusuk időközben megváltozott.

A Szent Márton Európai Kulturális Útvonal Magyarországi Tanácsa szívesen együttműködik az emlékhelyek kialakításában, saját adatbázisát minden érdeklődő számára örömmel rendelkezésre bocsátja.

Szombathely, 2016. január 15.

Szent Márton Európai Kulturális Útvonal Magyarországi Tanácsa


További részletek a www.viasanctimartini.eu/hu honlapon találhatók, ahol az elpusztult és lerombolt, illetve átnevezett Szent Márton-templomok listája is elérhető.


Forrás: Szent Márton Európai Kulturális Útvonal Magyarországi Tanácsa

Fotó: Temple-tour.eu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria