Emlékévet tartanak Csesztregen Kerkai Jenő jezsuita szerzetes születésének 120. évfordulóján

Megszentelt élet – 2024. január 25., csütörtök | 14:35

A csesztregi Szent Móric-plébánia egyházközsége emlékévet szervez idén, hogy méltó módon megemlékezzenek a település nagy szülöttéről, Kerkai Jenő jezsuita szerzetesről, a földműves legényegyleteket szervező KALOT-mozgalom megalapítójáról születésének 120. évfordulóján – adta hírül január 19-én a Zaol Zala megyei hírportál.

Fülöp András szervező a jubileumi eseményekről tájékoztatva elmondta, hogy a „Kerkai 120” emlékév megnyitója január 28-án Csesztregen lesz, a 8.30-kor kezdődő szentmisén, amelyet Márfi Gyula nyugalmazott veszprémi érsek mutat be Molnár Árpád plébánossal együtt. A szentmise után az érsek a Kerkai Házban az Istenkeresés útjain című könyvét mutatja be, ami után kötetlen beszélgetésre is lesz mód. Fülöp András hozzátette: az egyházközség fontosnak tartja, hogy a jelenkor társadalmi kérdéseire, problémáira is hiteles válaszokat kapjunk.

Az év rendezvényeivel kapcsolatban a szervező elmondta, lesznek események helyben, Csesztregen, illetve terveznek megyei szintű programokat, továbbá országos érdekeltségű eseményeket is, mint a Kerkai-konferencia és a Kerkai-esték.

Az ünnepélyes megnyitót követően Csesztregen február 16-án vetítéssel egybekötött előadást tart Székelyhidi László professzor Afrika vallásosságáról.

Május 12-én bibliai kertet adnak át diákok közreműködésével a Kerkai Ház udvarán, ezzel is népszerűsítve a Szentírás olvasását.

Júliusban két hétre harminc kárpátaljai hadiárvát látnak vendégül Csesztregen.

Augusztus 30-án Szendi László plébános Börtönnapló című könyvét mutatják be.

Szeptember 7-én az egyházközség autóbuszos zarándoklatot szervez Celldömölkre, a Mária-búcsúba. Ebbe a búcsúba 1950-ig minden évben háromnapos zarándoklatot tettek a csesztregi hívek.

Szeptember 22-én a búcsúi szentmisét Koronkai Zoltán jezsuita pap mutatja be, aki Kerkai Jenő életútjának kiváló ismerője és kutatója.

Október 18-án Doma Péter író legújabb könyvét, A két ifjú című kötetet ismerheti meg a közönség. Novemberben Budapesten rendeznek konferenciát Kerkai Jenőről. Csesztregen november 4–10-ig kerül sor a Kerkai-hét rendezvényére, és november 10-én a 8.30-kor kezdődő szentmisén zárják le az emlékévet.

A további tervezett programok között szerepel még Kerkai-emléktúra Csesztreg körül a jelzett turistautakon. Szeptember 21-én Zalaegerszegen Koronkai Zoltán jezsuita szerzetes tart előadást Kerkai Jenő munkásságáról és a Katolikus Agrárifjúsági Legényegyesületek Országos Testületéről, a KALOT-ról. Ugyancsak Zalaegerszegen az év folyamán köztéri alkotást állítanak Kerkai Jenő tiszteletére.

„Az emlékévben Kerkai Jenő jelmondatára igyekszünk fordítani figyelmünket: »Krisztusibb embert, életerős népet, műveltebb falut, önérzetes magyart!«” – mondta Fülöp András. Hozzátette: „Lehet ez az esztendő a lelki megerősödés időszaka is imádságban, gyakori szentgyónásban, szentáldozásban.”

Az emlékév széles körű összefogásban valósul meg, hiszen Csesztreg önkormányzata, a Kerkai Jenő Általános Iskola, a jezsuita rend, a KDNP Zala megyei csoportja és a KÉSZ zalaegerszegi csoportja is támogatják a jubileumi programsorozatot.

Forrás és fotó: Zaol.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria