Emlékezzünk együtt! – Egy éve tett apostoli látogatást Magyarországon Ferenc pápa (2. nap)

Hazai – 2024. április 29., hétfő | 12:45

A Szentatya 41. apostoli útja alkalmával 2023. április 28–30. között Magyarországra látogatott. Összeállításunkban a hírportálunkon megjelent tudósítások, riportok, interjúk alapján felidézzük az egy évvel ezelőtt történteket – az alábbiakban a második nap eseményeit.

Április 29-én, szombaton reggel Ferenc pápa – kifejezve szeretetét, együttérzését a legrászorultabbak iránt – magánlátogatást tett a Budapest XII. kerületi Vakok Boldog Batthyány-Strattmann László Otthonában, melyben szociális intézmény, óvoda, általános iskola és különleges gyermekotthon működik.

Ferenc pápa az egész épületegyüttest bejárta. A közösséggel a nagyebédlőben találkozott. Inotay György, a fenntartó Kolping Oktatási és Szociális Intézményfenntartó Szervezet (KOSZISZ) igazgatója köszöntötte a Szentatyát, majd az otthon kórusa műsort adott. A pápa ezután rövid beszédet mondott, melyben úgy fogalmazott: „Együtt járunk a valósággal, úgy fogadjuk el a valóságot, ahogy elénk jön, hogy elő tudjuk mozdítani, tovább tudjuk léptetni. Ez tiszta evangélium!”

Az otthonban tett látogatásról szóló összefoglalónk ITT olvasható.

Szombaton délelőtt a budapesti nunciatúrán magánfogadáson találkozott Hilarion Alfejev metropolitával, aki 2022. június 7-e óta a magyarországi orosz ortodox egyházmegye kormányzója. A Szentatya öleléssel üdvözölte a metropolitát, és megcsókolta a mellkeresztjét.

A délelőtt folyamán Ferenc pápa a Rózsák terei Árpád-házi Szent Erzsébet-templomban szegényekkel és menekültekkel, valamint az őket támogató szervezetek tagjaival találkozott.

A templomban hatszázan, a templom kertjében ezren várták imádkozva, énekekkel a Szentatyát. A szegényeket támogató szervezetek, közösségek – Katolikus Karitász, Magyar Máltai Szeretetszolgálat, Katolikus Szeretetszolgálat, Csak Egyet Szolgálat, Sant’Egidio közösség, Új Jeruzsálem Katolikus Közösség, Szeretet Misszionáriusai, Jezsuita Karitatív Szolgálat – nevében egy-egy imádság hangzott el. 

A Sant’Egidio közösség tagjai negyven fővel, a budapesti, pécsi, monori szegény és menekült barátaikkal együtt a kertben várták a pápát örömmel, jó hangulatban – riportunkat IDE KATTINTVA olvashatják.

A templomban Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök, a Katolikus Karitász püspök elnöke fogadta a Szentatyát – beszéde ITT olvasható.

Majd tanúságtétéek hanzottak el: Kanalas Brigitta máriapócsi családanya (Nyíregyházi Egyházmegye), Jakovlev Oleg és családja, menekült apuka, anyuka és öt gyermek (Ukrajna), Kunszabó Zoltán állandó diakónus és Kunszabóné Pataki Anna, a Csak Egyet Szolgálat alapító vezetője számolt be röviden életéről, szolgálatáról, megélt hitéről. A tanúságtételeket IDE KATTINTVA olvashatják.

„Nem elég csak kenyeret adni, ami a gyomrot táplálja, hanem az ember szívét is táplálni kell! A tevékeny szeretet nem pusztán anyagi és szociális segítségnyújtás, hanem az egész emberre figyel, és Jézus szeretetével talpra akarja őt állítani: olyan szeretet, amely segít visszanyerni szépségünket és méltóságunkat... 

Arra bátorítalak benneteket, hogy

mindig a szeretet nyelvén beszéljetek.

Szent Erzsébet életének egyik epizódjában az Úr rózsává változtatta azt a kenyeret, amelyet ő a rászorulóknak vitt. Így van ez veletek is: amikor vállalkoztok arra, hogy kenyeret vigyetek az éhezőknek, az Úr kivirágoztatja az örömöt, és az általatok nyújtott szeretettel illatosítja be életeteket” – fogalmazott Ferenc pápa. 

Beszédének magyar nyelvű fordítását ITT olvashatják.

A Szentatya szegényekkel és menekültekkel, valamint az őket támogató szervezetek tagjaival való találkozásának megindító pillanata volt az Árpád-házi Szent Erzsébet-templomban, amikor a program végén a szendrőládi roma kórus tagjai elénekelték Ferenc pápa felett az ároni áldástA Szentatya odament hozzájuk üdvözölni őket, majd miután kérte, hogy imádkozzanak érte, megrendülten, könnyezve hallgatta a kórus énekét.

A rendezvény után a helyszínen többen is nyilatkoztak, hogyan élték meg a találkozást – riportunk IDE KATTINTVA olvasható.

Ferenc pápa a Szent Erzsébet-templomból a közeli Istenszülő Oltalma templomba ment, hogy a görögkatolikus közösség felé is kifejezze közelségét. A templom ajtajában a Szentatyát Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita fogadta, majd együtt vonultak az ikonosztáz elé, ahol Orosz Atanáz miskolci és Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök is üdvözölte őt. Kocsis Fülöp érsek köszöntőbeszédét ITT olvashatják.

A görögkatolikus közösségnél tett rövid látogatása után, a templomból kijőve Ferenc pápa odament az utcán összegyűlt emberekhez is.

Délután a Szentatya fiatalokkal találkozott a budapesti Papp László Sportarénában. Az eseményen 11 ezer 14–25 év közötti fiatal vett részt az egész országból és a határon túlról. A Forráspont rendezvény keretében a résztvevők énekkel, tánccal várták a Szentatyát. Ő a pápamobillal körbement a küzdőtéren, mosolyogva, integetve üdvözölte a jelenlévőket, az első sorokban a mozgássérült fiatalokat külön is köszöntötte.

A pápát Palánki Ferenc püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Ifjúsági Bizottságának elnöke fogadta – köszöntője ITT olvasható.

Rövid néptáncbemutatót követően fiatalok tettek tanúságot a hitükről a pápa előtt: Krabót Bertalan, a szegedi Dugonics András Piarista Gimnázium, Csóka Dóra, a pécsi Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziuma, Levcsenkó Tódor, a miskolci Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium diákja, valamint Nagy Krisztina, az egri Eszterházy Károly Katolikus Egyetem hallgatója. A tanúságtételeket IDE KATTINTVA olvashatják.

Ferenc pápa a fiatalokhoz szólva úgy foglamazott: „Jézus egyetértene egy közmondásotokkal, remélem, hogy jól mondom: Aki mer, az nyer. De kérdezhetitek: Hogyan lehetünk nyertesek az életben? Két alapvető lépés van, csakúgy, mint a sportban: először is, tűzz ki magas célokat, másodszor pedig eddz.” Jézus „a lehető legjobb edző. Ő meghallgat téged, ő motivál, ő hisz benned – Tudtad ezt? Ő hisz benned! –, tudja, hogyan hozza elő belőled a legjobbat. És mindig arra hív, hogy csapatjátékos legyél: soha ne egyedül, hanem másokkal együtt! Ez nagyon fontos! 

Ha szeretnél egyre érettebbé válni, ha szeretnél fejlődni az életben, akkor csapatjátékos legyél, tartozz közösséghez, közös tapasztalatokat megélve halad előre!”

Ferenc pápa beszédének magyar nyelvű fordítását ITT olvashatják.

A rendezvény után több fiatal, valamint Böjte Csaba testvér is megosztotta friss élményeit – riportunk IDE KATTINTVA érhető el.

Az ifjúsággal való találkozás után visszatérve az apostoli nunciatúrára a pápa fogadta Budapest főpolgármesterét, Karácsony Gergelyt feleségével és gyermekeivel együtt.

A hagyományok szerint amikor a jezsuita Ferenc pápa hivatalos látogatáson felkeres egy országot, mindig külön találkozik a helyi rendtársaival. Így történt ez magyarországi útja során is. Az egyházfő a Jézus Társasága Magyarországi Rendtartománya tagjait  szombaton 18 órakor fogadta szálláshelyén, az apostoli nunciatúrán.

* * *

A Magyar Katolikus Egyház Ferenc pápa magyarországi apostoli látogatásának első évfordulóján – 2024. április 23. és 25. között – nemzeti zarándoklatot hirdetett Rómába.  Mintegy 1200 magyar zarándok vett részt az eseményen. 

Április 23-án a lateráni bazilikában megtartott szentmise főcelebránsa és szónoka Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke volt.

Az esemény második napján, április 24-én a Falakon kívüli Szent Pál-bazilikában Udvardy György veszprémi érsek, az MKPK elnökhelyettese mutatot be szentmisét.

Április 25-én a Szentatya fogadta a magyar zarándokokat a vatikáni VI. Pál teremben.

Ezt követően Erdő Péter bíboros, prímás a római Szent Péter-bazilika Cathedra Petri oltáránál mutatta be a zarándoklat záró szentmiséjét.

Krisztus a jövőnk – Ferenc pápa apostoli látogatása Magyarországon című díszkötet megrendelhető az Új Ember online könyváruházban, illetve megvásárolható az Új Ember könyvesboltban (Budapest V. kerület, Ferenciek tere 7–8. Nyitvatartás: hétfőtől péntekig 9–18 óráig).

A kötetet a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) megbízásából a Magyar Kurír adta ki. A kiadvány felelős szerkesztője Tóth Tamás, az MKPK titkára, a pápalátogatás általános koordinátora.

A kiadványt Baranyai Béla gondozta, a szerkesztésben közreműködött: Ernyey Áron, Fritzné Tőkés Éva, Kuzmányi István, Sebő Balázs. A borítótervet Sümeghy Kata, a kötetben található fotókat Lambert Attila, Merényi Zita, Wágner Csapó József, Turjányi Tuzson és Zuggó Zsolt készítette.

Fotó: Lambert Attila, Merényi Zita, Turjányi Tuzson, Csapó József, Zuggó Zsolt

Magyar Kurír
(sza)

Kapcsolódó fotógaléria