Emlékezzünk együtt! – Egy éve tett apostoli látogatást Magyarországon Ferenc pápa (3. nap)

Hazai – 2024. április 30., kedd | 14:31

A Szentatya 41. apostoli útja alkalmával 2023. április 28–30. között Magyarországra látogatott. Összeállításunkban a hírportálunkon megjelent tudósítások, riportok, interjúk alapján felidézzük az egy évvel ezelőtt történteket – az alábbiakban a harmadik, utolsó nap eseményeit.

Ferenc pápa háromnapos magyarországi apostoli látogatásának csúcspontjaként április 30-án, vasárnap délelőtt szentmisét mutatott be a budapesti Kossuth téren, a szertartás vezetését megosztva Erdő Péter bíborossal. Ötvenezren vettek részt a liturgián, ebből harmincezren voltak a Kossuth téren.

A szentmisén koncelebrált Erdő Péter bíboros mellett Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke, Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita, az MKPK tagjai, Pietro Parolin vatikáni bíboros államtitkár; Paul Richard Gallagher érsek, a szentszéki államközi kapcsolatok titkára, a vatikáni delegáció tagjai; több mint ötven püspök és hétszázötven pap a határon túlról és távolabbról.

A szentmise előtt a felvezető program 7 órakor vette kezdetét. Először a Szentatyáról és a pápalátogatásról szóló videókat, valamint a pápalátogatás hivatalos dala, a Camino, valamint a szintén a pápalátogatásra készült Magyar Fohász 2023 című dal klipjét játszották le. Ezután rózsafüzért imádkoztak az ország különböző részeiről érkezett előimádkozók vezetésével.

A húsvét negyedik, Jó Pásztor vasárnapján bemutatott szentmise homiliájában Ferenc pápa rámutatott: 

Jézus tehát, mint egy pásztor, aki a nyáját keresi, azért jött, hogy megkeressen minket, amikor elveszettek voltunk; eljött mint pásztor, hogy kiragadjon minket a halálból; mint olyan pásztor, aki ismeri és végtelen gyengédséggel szereti juhait

– aki az Atya nyájába vezetett és az ő gyermekeivé tett minket. Szemléljük hát a Jó Pásztor képét, és időzzünk el két cselekedeténél, melyeket az evangélium szerint a juhaiért tesz: először nevükön szólítja, majd pedig kivezeti őket... Engedjük be szívünkbe az élet Urát, az ő igéjét, aki vigasztal és gyógyít, utána pedig lépjünk ki, és váljunk mi magunk is nyitott kapukká a társadalomban!”

Ferenc pápa homíliájának magyar nyelvű fordítását ITT olvashatják.

A szertartáson a pápalátogatás alkalmából a székesegyházak és templomok képzett énekeseiből, valamint a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola egykori és mai diákjaiból álló egyesített kórus szolgált.

A szentmise végén Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesi érsek mondott köszönetet a Szentatyának apostoli látogatásáért – a beszéd ITT olvasható

Ferenc pápa a magyarországi és a határon túlról érkezett hívőkkel együtt a szentmise végén elimádkozta a Regina caeli imádságot is – a pápa szentmise végén elhangzott beszédének fordítását IDE KATTINTVA olvashatják.

A Kossuth téri pápai szentmise után több résztvevő is beszámolt gondolatairól, érzéseiről – riportunk IDE KATTINTVA érhető el.

Délután Ferenc pápa a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) Információs Technológiai és Bionikai Karán az egyetemi és a kulturális élet képviselőivel találkozott. A Szentatyát az egyetem bejáratánál Kuminetz Géza, a PPKE rektora és Cserey György, a kar dékánja fogadta, majd Kuminetz Géza rektor mondott köszöntőt – a beszéd ITT olvasható.

Ezt követően, mint  a korábbi találkozók során, tanúságtételek hangzottak el: Major Balázs, a PPKE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara Régészettudományi Intézetének intézetvezető docense, majd Kocsis Dorottya, a PPKE Információs Technológiai és Bionikai Karának doktorandusza vallott munkájáról, hitéről. A tanúságtételeket IDE KATTINTVA olvashatják.

Ferenc pápa az egyetemi és a kulturális élet képviselőinek mondott beszédében hangsúlyozta: „A kultúra elvezet minket önmagunk megismeréséhez… A delphoi jósda híres szavai jutnak eszünkbe: „Ismerd meg önmagad!” Ez az egyik kulcsgondolat, amelyet búcsúzóul rátok szeretnék bízni. De mit is jelent megismerni önmagadat? Azt jelenti, hogy fel kell ismernünk határainkat, és ebből következően meg kell fékeznünk önelégültségben gyökerező önhittségünket. Ez hasznos számunkra, mert elsősorban

azáltal, hogy magunkat teremtményként ismerjük fel, válunk alkotóvá és merülünk el a világban, ahelyett, hogy uralnánk azt.”

Ferenc pápa beszédének magyar nyelvű fordítását ITT olvashatják.

A találkozó végén a Szentatya kézfogással és személyes szavakkal köszönte meg az apostoli út megvalósulásában részt vevő főbb MKPK-munkatársaknak segítségüket és együttműködésüket a szervezőkkel.

Ez után Ferenc pápa visszaindult a Vatikánba; a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről 18.08-kor szállt fel a pápai repülőgép.

A repülőtéren a hivatalos búcsúztatáson jelen volt egyházi részről Erdő Péter bíboros, prímás; Michael Wallace Banach apostoli nuncius; Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke, Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita, Tóth Tamás, az MKPK titkára, a Szentatya magyarországi apostoli látogatásának általános koordinátora, valamint José Nahum Jairo Salas Castañeda, az Apostoli Nunciatúra titkára.

A Szentatya a szokásokhoz hűen sajtótájékoztatót tartott a hazafelé tartó repülőút során. Ferenc pápa üdvözölte az újságírókat és az út rövidsége miatt viszonylag röviden válaszolt kérdéseikre. Az első kérdést a magyar nyelvi csoport tette fel, arról kérdezték, milyen tapasztalatai vannak a magyarokról és a mostani találkozásai után változott-e a véleménye, és ha igen, hogyan. A beszélgetést teljes terjedelmében ITT olvashatják. 

* * *

A Magyar Katolikus Egyház Ferenc pápa magyarországi apostoli látogatásának első évfordulóján – 2024. április 23. és 25. között – nemzeti zarándoklatot hirdetett Rómába. A mintegy 1200 magyar zarándok vett részt az eseményen. 

Április 23-án a lateráni bazilikában megtartott szentmise főcelebránsa és szónoka Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke volt.

Az esemény második napján, április 24-én a Falakon kívüli Szent Pál-bazilikában Udvardy György veszprémi érsek, az MKPK elnökhelyettese mutatot be szentmisét.

Április 25-én a Szentatya fogadta a magyar zarándokokat a vatikáni VI. Pál teremben.

Ezt követően Erdő Péter bíboros, prímás a római Szent Péter-bazilika Cathedra Petri oltáránál mutatta be a zarándoklat záró szentmiséjét.

Krisztus a jövőnk – Ferenc pápa apostoli látogatása Magyarországon című díszkötet megrendelhető az Új Ember online könyváruházban, illetve megvásárolható az Új Ember könyvesboltban (Budapest V. kerület, Ferenciek tere 7–8. Nyitvatartás: hétfőtől péntekig 9–18 óráig).

A kötetet a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) megbízásából a Magyar Kurír adta ki. A kiadvány felelős szerkesztője Tóth Tamás, az MKPK titkára, a pápalátogatás általános koordinátora.

A kiadványt Baranyai Béla gondozta, a szerkesztésben közreműködött: Ernyey Áron, Fritzné Tőkés Éva, Kuzmányi István, Sebő Balázs. A borítótervet Sümeghy Kata, a kötetben található fotókat Lambert Attila, Merényi Zita, Wágner Csapó József, Turjányi Tuzson és Zuggó Zsolt készítette.

Fotó: Lambert Attila, Merényi Zita, Turjányi Tuzson, Csapó József, Zuggó Zsolt

Magyar Kurír
(sza)

Kapcsolódó fotógaléria