Ennio Morricone zeneművet írt Ferenc pápa tiszteletére

Kitekintő – 2015. június 3., szerda | 15:18

Június 10-én a római Il Gesú-templomban, a jezsuiták főtemplomában Ennio Morricone világhírű zeneszerző és karmester mutatja be a „Missa Papae Francisci”, vagyis „Ferenc pápa miséje” című új zeneművét – tájékoztat a Vatikáni Rádió.

Ennio Morricone Oscar-díjas zeneszerző új miséje ősbemutatójával szeretne tisztelegni Ferenc pápa előtt abból az alkalomból, hogy kétszáz évvel ezelőtt, 1814-ben, negyvenéves betiltás után ismét újraindulhatott a jezsuita rend.

Ezt a misét egy laikus írta, aki katolikus nevelésben részesült, de már nem jár misére, és aki fiatalként a rózsafüzért imádkozta a háború halottaiért – nyilatkozta a zeneszerző a L’Osservatore Romano június 1-jei számában. A bicentenárium valójában tavaly volt, de a 87 éves zeneszerző gyengélkedése késleltette a mű befejezését.

Ismert a zeneszerző kapcsolata a jezsuitákkal – ennek kifejeződése az 1981-ben készült Misszió című angol film, mely elnyerte a cannes-i filmfesztivál Arany Pálma fődíját. A film egyik fő sajátossága a zene, amellyel Morricone a paraguayi őslakosok finom zenei érzékenységét és az oboával „térítő” jezsuita Gabriel atya lelkületét ragadta meg.

A Corriere della Sera című olasz lapnak nyilatkozva Morricone elmondta, hogy a Ferenc pápa tiszteletére írt misében a kereszt motívumát próbálta meg visszaadni a zene nyelvén, egyfelől a kürt- és a trombitaszólam horizontális tónusaival, másfelől az erre a hangzásra válaszoló zenekari szólammal, amely a vertikális dimenzió kifejezője. Zárásul ebben a keresztmotívumban tizenkét különféle hang szólal meg mint a három többszöröse. A zeneszerző kiemelte: a Szentháromságra gondolt, amikor komponált.

Ferenc pápa ez év július közepén, dél-amerikai útja alkalmával Ecuador és Bolívia után éppen Paraguayba látogat, ahol az 1750-es években teremtették meg a jezsuiták híres redukcióikat, őskeresztény telepeiket az ottani guaraní indiánok között, az Iguazu-vízesés melletti Asunción település környékén.

Forrás: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria