Ma éjfélig várják a nevezéseket a váci Mária Maraton futóversenyre

Hazai – 2023. április 11., kedd | 18:37

Április 15-én, szombaton a Dunakanyarban, Vácon rendezik meg a Mária Maratont. Az esemény központi helyszíne idén a Hétkápolna, ahol napközben hitéleti programokkal és a kegyhely bemutatásával is várják az érdeklődőket. A verseny egyben felkészülés az április 18-án kezdődő 40 napos csíksomlyói gyalogos zarándoklatra is. A „sportzarándoklat” fővédnöke Marton Zsolt váci megyéspüspök.

A futóverseny előtt 8 órától a kegytemplomban szentmisét mutatnak be a sportolókért és a zarándokokért. 

A családi futóeseményen 1,6, 5,6, 10 és 20 kilométeres távon lehet indulni. A közös bemelegítést az 1922-ben alapított keresztény sportegyesület, a Váci Reménység sportolói vezetik, ezt követően 10 órától rajtol a mezőny.

A verseny résztvevői a Mária-út jelzéseit követve Vác történelmi belvárosában öt templomot, a püspöki palotát, a főteret és a nevezetes Kőkaput érintve futnak el Kisvácig, majd a gyönyörű Duna-parti sétányon és a ligetben futnak vissza a Hétkápolnáig. A legrövidebb távon indulók kitűzőt kapnak emlékbe, míg a hosszabb távokon minden regisztráltat névre szóló rajtszámmal, chipes időméréssel és a célban befutóéremmel várnak a szervezők.

A Mária-út Mariazell és Csíksomlyó között kapcsolatot teremtő határokon átívelő zarándokút. A Mária név kezdőbetűje és a kereszt jelképe látható a jelzéseken, melyek a nyugat–kelet irányú főútvonal mellett észak–déli irányban és számos helyi leágazással több ezer kilométer hosszan szövik át a Kárpát-medencét. Az útvonalakon számos zarándoklat, lelki program, túra és sportesemény vár mindenkit a testi-lelki egészség érdekében.

A Mária-út zarándokai a futóverseny után is edzésben maradnak, hiszen április 18-án indul a negyvennapos gyalogos zarándoklat Csíksomlyóra, a pünkösdi búcsúba.

A szervezők mindenkit biztatnak, hogy induljunk el együtt futva, gyalogolva Közép-Európa zarándokútján, hogy hazataláljunk!

A Mária Maraton nevezési űrlapja és a részletes információk megtalálhatók az esemény honlapján és Facebook-oldalán

Forrás és fotó: Mária Út Egyesület 

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria