Építsünk hidat az égbe – Püspöki szentmise a seregélyesi templom jubileumán

Hazai – 2023. május 10., szerda | 16:40

Kétszázhúsz éve szentelték fel a seregélyesi katolikus templomot. Május 6-án Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök Ugrits Tamás pasztorális helynökkel, Dózsa István egyházmegyei vagyonkezelővel, Mészáros János plébánossal együtt mutatott be szentmisét, hálát adva azért, hogy a Szent Flórián vértanú tiszteletére felszentelt templom több mint két évszázada szolgálja a helyi hitéletet.

A szentmise elején Horváth Sándor, Seregélyes polgármestere köszöntőjében röviden ismertette a templom több mint kétszáz éves történetét, megemlékezve az építtető gróf Zichy családról.

Mészáros János plébános Ferenc pápa magyaroknak szóló szavait idézte fel, és arról beszélt, az alkalom meggyőzően bizonyítja, mennyire fontos gyökereink védelme. Hitünk áthidalja az idő és a tér korlátait, ezért sajátos lelki közösség köt össze bennünket azokkal, akik egykor részt vettek a templom felszentelésén.

Kiváltságos ünnepen vagyunk, hiszen a templom falai 220 esztendő kegyelmének, imádságának, örömének, reményének és bánatának tanúi – fogalmazott szentbeszéde elején Spányi Antal püspök. Felidézte Ferenc pápa gondolatait hazánk történelmi gyökereinek tiszteletéről és az emberek közötti híd szerepéről. „A gyökereket itt és most különösen is tudjuk értékelni. Hiszen arra a 220 éves gyökérre gondolunk, ami megalapozta, hogy ebben a templomban oly sokan imádkoztak és hallgatták Isten örömhírét, megkapták a szentségek kegyelmi hatását. Azóta hangzik el itt ugyanaz a tanítás az Egyháztól, bátorítja a papság a hitvalló életre a híveket.”

A gyökér ugyanaz, mint amit az apostolok Krisztustól kaptak, amit Szent István király, Szent Gellért és a többi magyar szent is hirdetett népének. Ez a gyökér élt tovább nagy szentjeinkben, így Szent Erzsébetben, a fehér vértanúságot szenvedett Mindszenty József bíborosban, a vértanú Brenner Jánosban – emelte ki a főpásztor. – A mi dolgunk, hogy az utánunk következő nemzedékeknek továbbadjuk, amit kaptunk. Ha ezt nem tesszük meg, a gyökér elhal, megszakad egy láncolat, amely az életet szolgálja, a boldogságot, a békességet, a szeretetet építi, és amely az örök üdvösség felé vezet bennünket.

A székesfehérvári megyéspüspök arra buzdított: legyünk olyan keresztények, akik hidat építenek az Égbe, mások és önmagunk felé is; akik befogadva Isten szavát továbbadják az örömhírt embertársaiknak, és megtérve maguk is az igazság útján, Krisztus nyomában járnak.

„Ferenc pápa közel hozott minket egymáshoz, és közel akar hozni Istenhez is. Példája, tanítása formáljon bennünket, de engedjük, hogy hasson ránk ezeknek a 220 éves falaknak imádságos tanúsága is, ami az ősök hitét, buzgóságát, hűségét és kitartását közvetíti számunkra. Így nemcsak a magunk életét formáljuk, hanem építjük Isten országát, amelyben szeretet és békesség van” – zárta gondolatait Spányi Antal püspök.

A főpásztor a szentmise végén megáldotta a jelenlévőket, és áldást kért mindazokra, akik majd ebben a templomban továbbviszik a hitet a következő nemzedéknek.

Szöveg: Berta Kata

Forrás: Székesfehérvári Egyházmegye

Fotó és videó: Székesfehérvári Egyházmegyei Stúdió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria