Erdélybe látogatott Mashdots Zahterian budapesti örmény katolikus lelkész

Külhoni – 2024. május 7., kedd | 11:59

Kovács Gergely érsek, örmény apostoli kormányzó meghívására április 30. és május 3. között Erdélyben tartózkodott Mashdots Zahterian, a Bzommári Pátriárkai Kongregáció papja, aki öt hónapja a budapesti örmény katolikus közösségben szolgál. Erdélyi körútján személyesen kísérte el Kovács Gergely kormányzó, aki a tolmács szerepét is betöltötte.

A Bzommári Pátriárkai Kongregáció egy örmény katolikus szerzetesrend, melynek elöljárója a mindenkori örmény katolikus egyházfő, vagyis az Örmény Katolikusok Kilíkiai Házának katholikosz-pátriárkája. A rend tagjai arra hivatottak, hogy ahová csak küldi őket a pátriárka, abban a közösségben végezzék az egyházi szolgálatot, ápolva a világ bármely részén élő örmény közösség lelki szükségleteit.

Mashdots Zahterian április 30-án érkezett Gyulafehérvárra, majd május 1. és 3. között meglátogatta az örmény katolikus ordinariátus négy plébániáját – Szamosújváron, Gyergyószentmiklóson, Csíkszépvízen és Erzsébetvároson –, illetve a marosvásárhelyi szórványközösséget.

Erdélyi körútján személyesen kísérte el Kovács Gergely kormányzó, aki a tolmács szerepét is betöltötte.

*

Az 1600-as évek végén Erdélyben letelepedő örmények számára 1687-ben a Szentszék megalapította az erdélyi örmény katolikus apostoli vikariátust, majd a román állam és a Szentszék közötti konkordátum aláírása után, 1930. június 5-én Szamosújvár székhellyel megalapították a mai Romániában élő Örmény Rítusú Katolikusok Ordinariátusát, melynek 2020 szeptembere óta Kovács Gergely érsek a kormányzója.

A romániai örmény katolikusok ordinariátusának évtizedek óta nincs saját papja, így a hívek lelki gondozását a gyulafehérvári érsekség öt papja látja el: Küsmődi Attila általános helynök, Szakács Endre esperes, Gál Hunor plébános, akiknek szentszéki engedélye van örmény rítusú szentmise végzésére, valamint Babota Tibor és Gábor Zoltán plébánosok.

Bár az örmény származású hívek közül már senki sem beszéli az örmény nyelvet, gondosan és féltve őrzik vallásos, kulturális nemzeti örökségüket. Mashdots atya látogatása, a plébánosokkal és hívek csoportjaival való találkozások, az örmény templomok és plébániák meglátogatása hozzájárult ahhoz, hogy az erdélyi örmény katolikus hívek pasztorációja saját rítusuk szerint történhessen.

Forrás és fotó: Romániai Örmény Katolikus Ordinariátus/Romkat.ro; Örmény Katolikus Templom/Facebook

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria