Érdi fiatalok zarándokoltak a magyar szent család nyomában

Hazai – 2023. július 21., péntek | 11:29

Az érdi Marianum Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola és Gimnázium fiataljai Hajdu Ferenc püspöki biztos és Szabó István igazgatóhelyettes vezetésével indultak útnak a magyar szent család nyomában, hogy felfedezzék életpéldájukat, s hogy a zarándoklatot a Székesfehérvári Egyházmegye családjaiért felajánlva a magyar szent család közbenjárását kérjék.

A zarándokok az első napon Székesfehérváron, a vasútállomással szemben, a magyar ifjúság példaképének, Kaszap Istvánnak a sírjánál imádkoztak, majd a családi élet fontosságát és a hitvesi szeretet szép példáját hirdető Bory várat tekintették meg.

A zarándoklatot megnyitó szentmisét a székesfehérvári székesegyházban mutatták be, ahol Ugrits Tamás pasztorális helynök és Dózsa István plébános is együtt imádkozott a zarándokokkal és a plébánia tagjaival.

A második napon a püspöki palota épületét Ugrits Tamás mutatta be, majd az egyházmegyei múzeum bejárását követően kezdődött meg ténylegesen a zarándoklat.

Székesfehérvárt elhagyva Iszkaszentgyörgy irányába indultak, ahol a szentmisét a lelkigyakorlatos házban mutatták be.

A harmadik nap célállomása Mór városa volt, ahonnan Bodajkra érve a kegytemplomban szentmisére, oltárkerülésre került sor, majd a zarándokok teplom előtt, a magyar szent család szobránál imádkoztak.

Az aznapi szállást a móri Szent Erzsébet Római Katolikus Általános Iskola biztosította a tornatermében, ahol Kovács Béla igazgató fogadta az érkezőket.

A negyedik napra tervezett útvonalat Csákvárig az esős időjárás miatt részben busszal tették meg. Az esti szentmisét a Szent Mihály-templomban tartották, az éjszakát pedig a Szent Orbán-turistaházban töltötte a csapat.

Innen az ötödik napon Vérteskozmára vezetett az út, ahol a régi iskolában szálltak meg a zarándokok, és a mellette lévő templomban tartottak szentmisét.

A hatodik napon a várgesztesi vár tövében elhaladva szép erdei utakon haladva Majkra érkeztek, ahol az egykori kamalduni perjelséget tekintették meg. Ezt követően Vértessomló felé vették az irányt; a helyiek nagy szeretettel várták őket a templomnál, ahol a zarándoklat záró szentmiséjét mutatták be.

A liturgia végén tartották a hagyományos „zarándokkeresztséget”.

A zarándoklatról Hajdu Ferenc írt részletes beszámolót, amelyet a Székesfehérvári Egyházmegye honlapján, IDE kattintva olvashatnak el.

2017-ben kezdődött el a Magyar Szent Család Zarándokút tervezése. Ennek első részeként felújították, illetve kialakították a zarándokút állomásait, helyszíneit. Elkészült egy (egyelőre Apple-termékekről elérhető) applikáció is, a Szemvezető, amely az autós zarándokokat segíti, de hamarosan bővül a gyalogos zarándokok számára fontos információkkal is.

Forrás és fotó: Székesfehérvári Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria