Erdő Péter áldotta meg a Huba utcai Kolping-iskola felújított épületét

Hazai – 2015. november 26., csütörtök | 21:06

November 26-án, csütörtökön Erdő Péter bíboros ünnepi szentmise keretében megáldotta a felújított Budapesti Kolping Katolikus Általános Iskola, Gimnázium és Sportgimnázium épületét.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Az ünnepségen, amely koncelebrált szentmisével vette kezdetét, jelen voltak a Magyar Kolping Szövetség tagjai, Tóth József, a XIII. kerület polgármestere, Várnai Péter, a Lehel téri Árpád-házi Szent Margit-templom plébánosa és egyben a Huba utcai Kolping-iskola lelkivezetője, a szepsi testvériskola képviseletében Nagy István, a Boldog Salkaházi Sára Magyar Tannyelvű Egyházi Intézmény igazgatója, Gábor Bertalan szepsi esperes, Vakles Attila görögkatolikus parókus, valamint a Kolping-iskola tanárai és diákjai.

Debreczeni Zsolt igazgató az ünnepi szentmise előtt elmondta, hogy a most befejeződött energetikai korszerűsítés európai uniós pályázatból, illetve a Szalvátor Nővérek és a Kolping Oktatási és Szociális Intézményfenntartó Szervezet támogatásával valósult meg. A Szalvátor Nővérek tulajdonában lévő épület másfél éves kivitelezési munka során újult meg kívül és belül: új hőszigetelést kapott, kicserélték a nyílászárókat, napelemeket helyeztek el a tetőn, illetve új kondenzációs kazánt vásároltak. 

A budapesti Kolping-iskola, ahogyan az igazgató elmondta, családias légkörével, a diákokra való személyes figyelemmel szeretné közelebb vinni a gyerekeket Istenhez és az egyházhoz. A főként nem keresztény családokból származó diákok a „Kolping” falain belül olyan élményeket szerezhetnek, amelyek elindíthatják őket az istenkeresés útján. Éppen ezért az iskolában a diákokat segíti Várnai Péter lelkivezető, és a kis létszámú osztályközösségek is megteremtik a gyerekekre való személyes figyelem lehetőségét.

Az iskola ezáltal, Debreczeni Zsolt elmondása szerint, Adolf Kolping lelkiségéhez szeretne közeledni. Szeretnék felvenni a kapcsolatot a környék Kolping-családjaival és -közösségeivel is.

Az iskola kápolnájában, amelyben Boldog Meszlényi Zoltán ereklyéjét is őrzik, Erdő Péter bíboros mutatott be szentmisét. Erdő Péter a Magyar Kolping Szövetség patrónusává nevezte ki 2015. január 31-én a vértanú püspököt, aki a Magyarországi Katolikus Legényegyletek Országos Szövetségének és az Országos Központi Katolikus Legényegyletnek volt elnöke.

A bíboros köszöntőjében kiemelte az ünnep fontosságát, hiszen, amint fogalmazott, nem mindegy, hogy életünk során miként emlékezünk vissza arra az iskolára, ahol felnevelkedtünk.

A szentmise végén került sor a felújított iskola megáldására. Erdő Péter egy, az ünnep emlékét hordozó írásos képet adott át Debreczeni Zsolt igazgatónak, majd Isten áldását kérte az iskola tanáraira és diákjaira. A bíboros továbbá örömét fejezte ki, hogy a katolikus iskola, amely közösséget teremt és amely a szeretetre kötelez, nemcsak saját tagjai felé közvetíti ezt a szeretetet, hanem kifelé is sugározza. Így külön örömmel köszöntötte a szepsi testvériskola delegációját, akik eljöttek a budapesti Kolping-iskola ünnepére.

A szentmise után rövid köszöntő műsor következett az iskola feldíszített tornatermében. Debreczeni Zsolt megköszönte mindazok, különösen a szülők és családok munkáját, akik részt vettek az épület felújításában.

* * *


Erdő Péter bíboros ünnepi szentbeszédét teljes terjedelmében közöljük.

Kedves Igazgató Úr!

Kedves Tanárok, Szülők és Diákok!

A mostani evangéliumban találkozásról hallunk. Jézussal való találkozásról. Az egyházi év vége az idők végére, a világ végére emlékeztet minket.

Jézus második eljövetelére várunk. Krisztus megváltotta a világot. Köztünk maradt a szentségekben. Elküldte a Szentlelket. Megalapította az egyházat, hogy az egész történelmen keresztül az ő erejében járjon és vezessen minket az üdvösségre. Várunk az idők végére, amikor Krisztus hatalommal és dicsőséggel majd újra eljön. Amikor nemcsak itt vagy amott, mintegy tükörben, homályosan jelentkezik a köztünk lévő Isten Országa, hanem majd egyértelműen és világosan. Várunk hát erre a napra, és erről szól a mai evangélium. Arról, hogy majd eljön az Emberfia nagy és nyilvánvaló módon. Ezt a folyamatot az evangéliumban hallott jézusi jövendölés félelmetes jelekhez köti. Vannak köztük olyanok, amelyeket egyik vagy másik nemzedék felfedezhet már a maga életében. A környezetszennyezés, a terrorizmus, a világ népeinek vándorlása, életünk megszokott kereteinek elbizonytalanodása és megroppanása a mai világot is sokszor félelemmel tölti el.

De Jézus nem áll meg a félelmetes jeleknél, hanem azt mondja: „Nézzetek fel és emeljétek fel fejeteket, mert elérkezett megváltásotok ideje”. Az egész történelem vége, és a mi életünk célpontja is a Jézussal való találkozás. Ő az, aki eleinte és látszólag a vesztes, a szenvedő, de végső soron és mindig övé az ország, a hatalom és a dicsőség. Övé, aki minket határtalanul szeret. Ezért érzi magát biztonságban a keresztény ember, ezért optimista, ezért tud építeni és értékeket létrehozni akkor is, amikor a külső látszat szerint ennek talán nem is lenne értelme.

Katolikus iskolát újítottak fel itt, a Huba utcában. Ha körülnézünk fővárosunkban, különösen ha a központból kifelé indulunk, gyakran az az érzésünk, hogy a szürkeségben, a tülekedésben, az általános szétszórtságban, a pillanatról pillanatra való sodródásban kevés az esélye a katolikus hitnek és az értékteremtő munkának. De Isten segítségével a hívő ember sok mindenre képes. Képes a látszat ellenére reménykedni, képes továbbadni a hitét, továbbadni az eszményeit, a kultúráját, az anyanyelvét. Képes az acsarkodó gyűlölet helyett a szeretetet, az örömet és a jóságot képviselni.

Ezért adok hálát a Gondviselésnek ennek az iskolának az épüléséért és szépüléséért. Ezért mondok köszönetet az iskola fenntartójának, igazgatójának, a tanári karnak, a szülőknek, akik bizalommal fordulnak a katolikus iskola felé, és nektek is, gyerekek, mert rajtatok múlik, hogy a mi nemzedékünk fáradozásának tényleg lesz-e eredménye, mert az értékek az élő emberek szívében élnek. Nektek kell majd őrizni és továbbadni a hit világosságát. Nektek kell átadni ezt a hitet és szeretetet majd a ti gyermekeiteknek és unokáitoknak is.

Isten áldja a Huba utcai Kolping-iskola egész közösségét, adjon sok sikert és örömet a további munkához! 

Boldog Adolf Kolping a németországi Kerpenben látta meg a napvilágot 1813-ban. 13 éves korában cipészinasnak adták. 17 éves korától hét éven át, mint segéd vándorolt. 23 éves korában végre elkezdhette a gimnáziumot.

1844-ben lett a kölni papnevelő intézet hallgatója, s egy év múlva, 1845. április 13-án pappá szentelték. Felismerte, hogy az emberi problémák orvoslására a stabil család, a biztos szülői háttér a legjobb nevelőiskola.

Kolping azon munkálkodott, hogy felkarolja a veszélyeztetett, nehéz viszonyok között élő családokat. Kolping lelkes támogatója lett a legényegyletek ügyének, meglátta, hogy itt a nagy lehetőség: elterjeszteni a legényegyleteket szerte az országban, – ez lehet az ifjúság erkölcsi romlásának megállítója. 1849-ben Kölnbe ment, s alig egy hónap múlva már a legényegyletek ottani létrehozásán fáradozott. Kidolgozta a Katolikus Legényegyletek működésének máig érvényben lévő szabályait, alapelveit. Az 1850-es években egymás után alakultak Németországban a katolikus legényegyletek. A mozgalom túllépett az országhatáron, szerte Európában kedvező fogadtatásra talált.

Kolping 1865. december 4-én, Kölnben halt meg. II. János Pál pápa 1991. október 27-én avatta boldoggá.

(Forrás: Budapesti Kolping Katolikus Általános Iskola, Gimnázium és Sportgimnázium)

Fotó: Lambert Attila

Várkonyi Borbála/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria