Erdő Péter bíboros meglátogatta a Szent Gellért Katolikus Általános Iskola és Gimnázium közösségét

Hazai – 2023. december 20., szerda | 15:36

Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek megkezdte a főegyházmegye iskoláinak felkeresését. A 2023 karácsonya előtti időszakban elsőként a budapesti Szent Gellért Katolikus Általános Iskola és Gimnáziumba látogatott, ahol részt vett a reggeli közös imádságon, beszélgetett a pedagógusokkal, találkozott a diákokkal, sőt a kérdéseikre is válaszolt.

A Kardinális YouTube-csatorna szerkesztői elkísérték a főpásztort erre a látogatásra, közben pedig interjút készítettek Gyetván Gábor atyával, az Egyházmegyei Katolikus Iskolák Főhatósága (EKIF) főigazgatójával.

Gyetván Gábor elmondta, hogy látogatása kezdetén a bíboros – igazodva az intézmény programjához – legelőször az általános iskolások reggeli imádságán vett részt, amelyen együtt imádkozta az intézmény közösségével a Miatyánkot a gyermekek imaszándékaira, majd áldásában részesítette őket. Ezt követően bejárta az iskola tantermeit, és beszélgetett a pedagógusokkal.

Az intézmény másik épületének tornatermében a gimnázium diákjaival találkozott, ahol a fiatalok által feltett kérdésekre is válaszolt.

Az EKIF főigazgatója kiemelte, az elmúlt időszakban a főegyházmegye intézményhálózata is évről évre bővült, ennek köszönhetően pedig immár jelenleg 23 katolikus általános iskola tartozik a fenntartása alá. A Szent Gellért-iskola ráadásul idén 30 éves jubileumát ünnepli, ezért külön is örömteli, hogy a bíborosi látogatások sora itt kezdődhetett el.

A látogatás ötlete egyébként már az év elején felmerült.  – Arról beszélgettünk bíboros atyával – idézte fel Gyetván Gábor –, hogy jó lenne, hogyha egyszer úgy látogatna el az iskolákba, hogy ne csupán egy-egy ünnepre, előadásra érkezzen, ahol csak messziről láthatják őt, hanem úgy, hogy a látogatás alkalmával ténylegesen az intézmények hétköznapjaiba kaphasson betekintést. Egészen más az, amikor a diákok vagy a pedagógusok életközelből találkozhatnak vele, és ő maga is ugyanilyen közelségből láthatja azt, hogy mi történik az iskolában.

Az EKIF vezetősége és a bíboros rendszeresen találkoznak és egyeztetnek egymással, így nem titok, mi történik az intézményekben, milyen fejlesztések zajlanak, s azok hol tartanak. Mindezek mellett azt is mindig egyeztetik, mire lenne még szükség – hangzik el a videóban.

A következő két esztendőben hónapról hónapra egy-egy intézményt látogat majd meg Erdő Péter, hogy maga is testközelből lássa, milyen helyzetben, milyen körülmények között működnek valójában a főegyházmegye tanintézményei, így személyesen szerezhet tapasztalatot arról is, hogyan érzik magukat a diákok.

A látogatások alkalmával a bíborosnak lesz alkalma beszélgetni a pedagógusokkal, intézményvezetőkkel is, és nem utolsósorban megköszönni a munkájukat, továbbra is bátorítva őket arra a fontos tevékenységre, amelyet ellátnak a főegyházmegye és végsősoron az egész Egyház szolgálatában.

A látogatásról készült összefoglaló az alábbi videóra kattintva megtekinthető:

Forrás és fotó: Esztergom-Budapesti Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria