Ternyák Csaba érsek megáldotta a felújított kömlői és besenyőtelki templomokat

Hazai – 2024. augusztus 26., hétfő | 9:01

Augusztus 24-én ünnepi szentmise keretében áldotta meg Kömlőn a felújított templomot Ternyák Csaba egri érsek. Ugyanezen a napon Besenyőtelken is megáldotta a megújult templomot a főpásztor.

A kömlői templomban bemutatott szentmise homíliájában Ternyák Csaba érsek az apostolok közösségéről, küldetésük folytonosságáról beszélt, mely alapján Jézus Krisztusra vezethető vissza a püspökök megbízatása. Személyes emlékét is felidézte a főpásztor: 1993. január 6-án II. János Pál pápa kezéből kapta a püspöki felszentelést.

Szent Pál apostol az efezusi levélben Isten népének, a szentek polgártársainak nevezi a híveket. Isten házában valósul meg a maga teljességében ez az igazság, amikor hálát adunk, hogy meghívott bennünket – mondta az egri érsek. – Szent Pál apostol az efezusi levélben azt írja, hogy apostolokra és prófétákra alapozott épület vagytok.

Egymásra rakott épület vagyunk, ilyen az Egyház. Ennek a háznak van egy csodálatos, rendkívül erős szegletköve, maga Jézus Krisztus.

A mai ünnep is erre tanít bennünket, s arra is, hogy nem elég szépen megújítani a templomot, nekünk is meg kell újítanunk az életünket, közösségünket – hangsúlyozta Ternyák Csaba.

Az érsek köszönetet mondott az augusztusig e plébánián szolgáló Varga Pál atyának, és új lendületre biztatta a nemrég érkezett Vadászi László plébániai kormányzót.

Isten bennünket örök életre teremtett, s ezért hisszük Jézus Krisztus nyomán, hogy a halál egy kapu, amely átvezet bennünket a másik életbe – fogalmazott a főpásztor. – Ez a templom a jelenlétével, a pap az itt bemutatott szentmisével hirdeti, hogy az Isten szeret, és vár bennünket az ő országába.

*

Ugyanezen a napon az egri érsek Besenyőtelken is megáldotta a felújított templomot.

Szentbeszédében Ternyák Csaba az evangélium tanítása, Bertalan apostol története kapcsán úgy fogalmazott: Jézus megbizonyosodott arról, hogy Nátánáel Bertalan igaz ember, s meghívta tanítványai közé Fülöpön keresztül.

Isten a mai világban is legtöbbször egy másik emberen keresztül szólít meg bennünket. Jézus tizenkét alapkőre, apostolra építette egyházát – mondta az egri érsek.

Szent János a Jelenések Könyvében látomásában megdicsőült egyházról szól: itt az üdvözült lelkek vannak Istennél, s a mennyei Jeruzsálemnek tizenkét alapköve van. Az Egyháznak más dimenziója is van: a szenvedő egyház, a tisztítóhelyen lévő lelkek és a zarándok egyház, mely az e világon lévők közössége.

Szent Bertalan apostol ünnepén azért imádkozunk, hogy az Úr adjon szent vágyat a szívünkbe, hogy akarjunk eljutni a mennyországba, hogy a megdicsőült egyház tagjai lehessünk! – buzdított homíliájában a főpásztor.

Forrás: Egri Főegyházmegye/Bérczessy András

Fotó: Szent István Televízió/Vozáry Róbert

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria