Értetek, veletek – Küldetési szentmise a Váci Egyházmegye új animátorai számára

Hazai – 2023. június 14., szerda | 17:22

Képzésük végéhez érkeztek azok az animátorok, akiknek feladata lesz a jövőben, hogy segítsék a plébániák közösségi életének kibontakozását, különös tekintettel azokra a településekre, ahol nincs állandó lelkipásztori jelenlét. Június 9-én képzőikkel küldetési szentmisén vettek részt, amelyet Marton Zsolt váci megyéspüspök mutatott be Vácon, a Karolina kápolnában.

A Váci Egyházmegyében 2022 őszén indult az első animátorképző tanfolyam. A kísérleti évfolyamnak mondható első csoportba olyan hitoktatók kerültek, akik kifejezték azon vágyukat, hogy szívesen tennének többet a plébánia közösségéért, valamint az egyházmegye öt, úgynevezett missziós plébániájának animátor jelöltjei. Képzésüket a hitoktatási igazgatóság és a pasztorális helynökség együtt szervezte meg.

A képzés összesen nyolc, másfél napos, személyes jelenléttel megvalósuló képzési napból állt. A folyamat szerves része volt az önreflexió, amely a személyes és a közösségi tervezést és jövőépítést egyaránt elősegítette és támogatta. A képzés célja az volt, hogy a leendő animátorok elsajátítsák azokat a képességeket és készségeket, amelyekkel a saját közösségük építését, fejlesztését tudják segíteni a továbbiakban, elsősorban olyan plébániákon, ahol már nincs állandó papi jelenlét. Ezekben az esetekben egy pap több plébánia szentségi életét szolgálja akolitus és diakónus munkatársaival közösen. A közösségépítésben, közösségi programok szervezésében pedig az animátorok lesznek a segítségére.

A képzés kommunikációs, konfliktuskezelési, vezetéselméleti és csoportdinamikai elméleti és gyakorlati modulokat tartalmazott. Emellett foglalkoztak azzal, mik az egyházi közösségek fejlesztésének lehetőségei, sajátosságai, a missziós egyház kihívásai; de a képzés része volt a spirituális önismeret, a személyes erőforrások, hiányok feltárása és az ezekre vonatkozó reflexió is. A leendő animátorok megismerkedtek a Váci Egyházmegye szakpasztorációs szervezeteivel, és együtt gondolkodtak arról, hogyan tudnak a jövőben egymást segítve hálózatban működni. Az alkalmakat Balogh László atya és Jakobszen-Tátrai Zsófia vezették és tartották.

*

A szentmise célja az admisszió volt, azaz a küldetésre bocsátás, hogy az animátorok a Szentlélek kegyelmével megerősítve térjenek haza közösségeikbe és tudják azokat szolgálni. Marton Zsolt püspök szentbeszédében a kolosszei levéllel (Kol 3,12) vont párhuzamot, kifejtve, mi mindent kell az animátoroknak most magukra ölteni: irgalmasságot, amit a rászorulók felé gyakorolhatnak; szelídséget, ami a kommunikációban az igazság agresszivitás nélküli képviseletét is jelenti, és türelmet, amire a szolgálatuk során nagy szükségük lesz.

Az evangéliumra hivatkozva (Lk 6,43-45) a főpásztor felhívta a figyelmüket: feladatuk lesz az is, hogy segítsék a közösséget jó gyümölcsöket teremni és megkülönböztetni egymástól a jó és a rossz fát.

„Értetek, veletek” jelmondatotokat valóban valóra váltva, Krisztus szeretetével átitatva, a Váci Egyházmegye „Együtt építjük” jelmondatának jegyében is, ezzel a lelkülettel végezzétek a munkátokat a továbbiakban – fejezte be prédikációját Marton Zsolt püspök.

A küldetési szentmisét követően Apáthy Tímea, Baloghné Herédi Terézia, Babinszki Tamás, Czeglédi Katinka, Kenyeres Anikó, Kiss Csilla Erika, Lestyán Marianna, Sulyok István, Terényi Zsuzsanna vehette át animátori oklevelét.

További tizenhárom személy végezte el ebben az évben a képzés első modulját, akik erről dokumentáló oklevelet kaptak a képzés vezetőitől. Ők a második évben teológiai modullal folytatják a képzést.

A képzési tematika kidolgozója Balogh László atya, a Váci Egyházmegye hitoktatási referense és az animátorképzés felelőse elmondta: a későbbiekben az animátorképzést tágabb körben szeretnék meghirdetni. Ennek célja, hogy a plébániai élet valamennyi szereplője és szolgálattevője hasonló alapokkal tudjon indulni és jobban együtt tudjanak dolgozni a rájuk bízott közösségekért.

A most végzett animátorok közül egy fő kap félállású szerződést a saját plébániáján, aki így a hitoktatói munkája mellett már animátorként is tud dolgozni; még egy hasonló szerződés van előkészítés alatt. A többiek egyelőre önkéntesként tudják végezni az animátori feladatokat.

Az animátor szó gyökere az „anima”, azaz lélek, lélegzet; a belőle képzett főnév minden esetben olyan személyre utal, aki megmozgat, életet ad. Azokat a személyeket nevezzük animátoroknak, akik egy közösség tevékenységét ösztönzik, szervezik, segítik, hogy ott új kezdeményezések bontkozhassanak ki. Fontos, hogy az animátor valóban a lelket adó és a megmozgató személy, az összekötő kapocs legyen ezekben a közösségekben.

Forrás és fotó: Váci Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria