Esélyegyenlőségért díjat kapott a kunszentmártoni plébánia

Hazai – 2015. december 29., kedd | 13:01

December közepén adták át Budapesten az Esélyegyenlőségért- és a Pro Voluntarius díjakat. Esélyegyenlőségért díjat kapott többek között a kunszentmártoni Szent Márton-plébánia – tájékoztatta szerkesztőségünket Barna Gábor.

Az esély az a minimum, amitől senkit sem szabad megfosztani. Esélyt kell adnunk, esélyt kell teremtenünk mindenki számára a jobb életre, a boldogságra, a boldogulásra és az érvényesülésre – fogalmazott az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára az Esélyegyenlőségért és a Pro Voluntarius díjak átadó ünnepségén december 14-én.

Novák Katalin kiemelte, azokat ünnepeljük, akik nap mint nap esélyt, lehetőséget adnak, akik önzetlen munkájukkal sokat tesznek a gyermekekért, a rászorulókért, az idős emberekért, a családokért azzal, hogy életüket jobbá teszik. A 21. században a lehetőségek világát éljük, de csak akkor van igazi lehetőség, ha az minél szélesebb körben hozzáférhető. Ha a lehetőségekhez csak egy szűk kör fér hozzá, az csak kiváltság. A díjazottakkal együtt azon dolgozunk, hogy minél többen valódi lehetőséget kapjanak.

Czibere Károly, a tárca szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára hangsúlyozta: olyanokat köszöntenek, akik a hátrányos helyzetű családokért dolgoznak. Akik úgy gondolják, hogy a segítségnyújtás az egész közösség ügye.

A Szent Márton-plébánia az Esélyegyenlőségért díjat TANDEM programjáért kapta. Az elismerést Kövesdy Zsolt plébános vette át. A díjátadó ünnepségre elkísérték őt Bodor Brigitta, a járási kormányhivatal vezetője, Wenner-Várkonyi Attila polgármester, valamint a program vezetői és résztvevői, akik ma már a Munkás Szent József Szociális Szövetkezet tagjai.

A díj az esélyegyenlőség előmozdítása, megteremtése terén elért kiemelkedő eredmények, valamint a hátrányos helyzetű társadalmi csoportokhoz tartozó személyek jogainak érvényesítéséhez és e jogok, valamint az emberi méltóság védelmében való fellépés és védelem minél szélesebb körű érvényesítése és népszerűsítése területén végzett kiemelkedő tevékenységért adományozható a Család, Esélyteremtési és Önkéntes Házak Hálózatának bevonásával.

A elismerésre Barna Gábor néprajzkutató, egyetemi tanár javasolta a plébániát. Indoklásában szerepel, hogy a kunszentmártoni Szent Márton-plébánia 2013–14-ben szociálisan hátrányos helyzetű családok felnőtt tagjai számára komplex programot indított. Ennek keretében munkaerőpiaci és speciális ismereteket nyújtó képzéssel segítették a családokat visszatérni a munka világába, hogy ezáltal képessé váljanak az önfenntartásra.

2013 októberében a plébániai karitász vezetője, a családsegítő szolgálat szakembereivel és a Cigány Nemzetiségi Önkormányzat elnökével közösen tizenkét roma családot választott ki a programban való részvételre, akikkel a plébánia együttműködési megállapodást írt alá. A családok mélyszegénységben élnek, problémáik a képzetlenség, szegénység, ebből következően nincs munkahelyük, ezért nincs állandó jövedelmük sem. Kiszolgáltatottak.

A speciális képzés keretében a résztvevők kertészeti és baromfitartási ismereteket sajátítottak el szakemberektől, majd közösségi konyhakertet létesítettek kétezer négyzetméteres területen, az otthoni portán családonként öt tyúk tartására alkalmas baromfiólat építettek. A speciális képzés mellett a program családgondozás alkalmait is biztosította. A közösségi kertben a családok közösen takarították be a terményeket, majd szétosztották maguk között.

A Szent Márton-plébánia által megvalósított program abban újszerű, hogy a megfogalmazott célja szerint a hátrányos helyzetű felnőtt embereknek olyan komplex tanulási, fejlesztési képzést tart, melynek eredményeként személyiségük is fejlődik, magabiztosabbakká válnak és így növekszik az esélyük arra, hogy felismerjék a lehetőségeiket és azzal élni is tudjanak. A programba bekapcsolódott családokat bevonták a plébánia közösségi életébe is.

* * *

A 2015-ös év díjzatottjai

Miniszteri elismerő oklevélben részesültek: Dr. Varga Éva, a Szent János Kórház és Egyesített Észak-Budai Kórházak főorvosa; Hegedűs József, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Tápióbicskei csoportjának alapító vezetője; Kreicsi Mária Ilona, a Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni alapszervezetének elnöke; Kum Dominik, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálat Egyesület képzett strandi önkéntes vízimentője; Fekete Sereg Ifjúsági Egyesület

Esélyegyenlőségért díjban részesültek: Dul Gáborné nevelőszülő; Nagy Anna, az Egyedülálló Szülők Alapítvány kuratóriumi elnöke és alapítója; a kunszentmártoni Szent Márton-plébánia

Pro Voluntarius díjban részesültek: Bátor Tábor Alapítvány, Béthel Alapítvány, Schifler Anna Erika önkéntes


Forrás és fotó: EMMI Sajtó- és Kommunikációs Főosztály

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria