Esztergomban tartották a Nyíregyházi Egyházmegye katekétáinak lelkigyakorlatát

Hazai – 2024. szeptember 3., kedd | 9:02

Augusztus 25. és 27. között rendezték meg a Nyíregyházi Egyházmegye területén szolgáló katekéták éves lelkigyakorlatát, melynek helyszíne Esztergom volt. A programról Farkas Friderika írt személyes beszámolót, amit szerkesztve közlünk.

Vasárnap reggel az indulás előtt Szent Liturgián vettünk részt a nyíregyházi Szent Miklós-székesegyházban, amelynek prédikációjában Szabó Tamás pasztorális helynök biztató gondolatokkal segített bennünket elindulni lelkigyakorlatunkra és elkezdeni az új tanévet.

Hasonló a mennyek országa egy királyhoz, aki menyegzőt készített fiának.” (Mt 22,2)

Nekünk, katekétáknak is ez a feladatunk: a mennyek országához újra és újra elő kell készítenünk a meghívókat, és átadni a gyermekeknek.

Bizonyára sokszor nem látjuk, hogy mi lesz a működésünk eredménye, de a mi feladatunk változatlan: meghívni a ránk bízottakat a mennyek országába vezető útra.

A Szent Liturgia Szocska A. Ábel püspök előtt tett ígérettel zárult, és főpásztori áldással indultunk nemcsak az esztergomi útra, de az új tanévnek is.

A liturgikus ünneplés után első úti célunk Budapest volt, ahol a Magyar Zene Házát tekintettük meg.

A délután folyamán megérkeztünk a lelkigyakorlat helyszínére, Esztergomba, ahol Török Csaba, a Nagyboldogasszony- és Szent Adalbert-főszékesegyház plébániai kormányzója, teológiai tanár várt bennünket.

Bevezető elmélkedésében a következő kérdéseket vetette fel: Mitől félünk? Milyen Egyház vár ránk? Mivel tudjuk igazán megérinteni a fiatalokat? A média segítségül szolgál-e az evangélium hirdetésére? 

Hétfő reggel Török Csaba a főszékesegyházat, Magyarország legnagyobb egyházi épületét mutatta be. A délután folyamán idegenvezetéssel bejártuk Esztergom nevezetes helyeit: láthattuk a Dzsámi Múzeumot és a Veprech-tornyot, meghallgathattuk a Víziváros, valamint a Szent István Strandfürdő építésének történetét.

A város megtekintése után további elmélkedéseken vettünk részt Török Csaba vezetésével. A hitoktatásban kevés alkalommal esik szó a hitoktató önmagához való viszonyáról, ugyanakkor ezt egyáltalán nem szabad elhanyagolni. „Nem lehetsz bárki, de önmagad lehetsz” – hívta fel a figyelmet az előadó. A korlát nem akadály, hanem ajándék. A vasárnap esti elmélkedéshez kapcsolódva folytatta: fontos, hogy ne essünk abba a hibába, hogy a jövővel kapcsolatban túlzott önbizalmunk van. Megváltásra szorulunk. Szükségünk van „Christus medicusra”, azaz Krisztus gyógyítására, sebeink befedésére, mert ezáltal lesz jövőnk.

A programot az esztergomi görögkatolikus templomban folytattuk, ahol Káplár Márton parókus várt bennünket a családjával. A vecsernye után rövid kitérőt tettünk Párkányban. Az estét közösségi találkozással zártuk, amit Sütőné Görgényi Mónika moderált.

Az utolsó napunkon megtekintettük a Keresztény Múzeumot, majd két elmélkedéssel zártuk a lelkigyakorlatot. Török Csaba biztató szavaival keltünk útra: „Isten akarja, hogy az emberek az üdvösség ismeretére jussanak.”

Hazafelé Dobogókőn bepillantást nyerhettünk a Manréza lelkiségébe, majd pedig volt alkalmunk Szentendrét is megtekinteni.

Az esztergomi bazilika kupolájában olvashatjuk: „Assumpta est Maria in coelum: gaudent angeli” („Fölvétetett Mária a mennybe: örvendeznek az angyalok”). Az angyalok Mária mennybevétele – görögkatolikus hagyományunk szerint elszenderülése – fölött örvendeznek, mi pedig annak, hogy Egyházunk fontosnak tartotta e három nap megszervezését a katekéták közössége számára.

Forrás: Nyíregyházi Egyházmegye

Fotó: Nyíregyházi Egyházmegye Hitoktatási Irodája

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria