Észtországban tartja közgyűlését az Európai Egyházak Konferenciája

Kitekintő – 2023. június 19., hétfő | 14:27

Az Európai Egyházak Konferenciájához (KEK) tartozó felekezetek fiataljainak találkozójával vette kezdetét az idén Tallinnban, az észt fővárosban megrendezett esemény június 14-én. A június 20-ig tartó program napirendi témái között szerepel: a kontinens jövője és az egyházak hozzájárulása a békéhez, a környezetvédelemhez és a társadalmi igazságossághoz.

Két előadást az ukrajnai háborúnak szenteltek. Az előadók között volt Bartholomaiosz ökumenikus pátriárka és Rowan Williams anglikán érsek is.

Észtország fővárosában, Tallinnban június 14-én kezdődött meg az Európai Egyházak Konferenciájának (németül: Konferenz Europäischer Kirchen – KEK, angolul: Conference of European Churches – CEC) ötévente esedékes közgyűlése „Isten áldásával – alakítva a jövőt” mottóval. A tanácskozásnak idén az Észt Evangélikus Egyház és az Észt Ortodox Egyház ad otthont.

A KEK honlapján így tájékoztatott a június 20-án záruló és az új igazgatósági tagok megválasztását is előirányzó tanácskozásról: „A közgyűlés az ima, a szeretetközösség és az elmélkedés fontos pillanata az európai egyházak életéről és tanúságtételéről” – hangsúlyozta a konferencia elnöke, Christian Krieger. Jørgen Skov Sørense főtitkár szerint a tanácskozás „lehetőséget ad arra, hogy jobban megismerjük egymást, és elgondolkodjunk közös hitünk történelmi mélységén és az ebből a hitből fakadó lehetőségeken”. „Ha az egyházak egységet alkotnak Európában, jobban tudjuk terjeszteni és támogatni a szabadság és a felelősség gondolatát, ahogyan azt a közgyűlés témája is sugallja” – jelentette ki Anders Gadegaard, a dániai evangélikus egyház lelkésze, a KEK igazgatótanácsának tagja, egyben a közgyűlés előkészítő bizottságának elnöke.

A közgyűlés nagy figyelmet szentel a környezetvédelem és a kontinens társadalmi egyenlőtlensége témájának. „Egy olyan pillanatban, amikor az erőforrások túlzott fogyasztása veszélyezteti a bolygó létét, amikor a gazdagok és a szegények közötti szakadék egyre nagyobb, és a túlzott nemzeti érzelmek gyengítik a figyelmet azok iránt, akiknek a világ más részein segítségre van szükségük (…), az európai egyházak cselekvésre és bátorságra szólítanak fel: Isten áldásával – alakítva a jövőt” – emeli ki Gadegaard tiszteletes.

Négy fő előadást tartottak Tallinnban a hét folyamán: június 15-én Szvjatlana Cihanovszkaja, a belarusz ellenzék jelenleg száműzetésben élő vezetője, a demokráciáért folytatott békés harc szimbóluma beszélt arról, hogy mit kínálhatnak az egyházak az európai társadalomnak. Június 16-án Hartmut Rosa német szociológus és politológus beszédével folytatódott a tanácskozás Európa szociológiai összefüggéseiről. Június 17-én, szombaton Rowan Williams, a korábbi canterburyi anglikán érsek elmélkedett a keresztények teológiai hozzájárulásáról a kortárs európai társadalomhoz. Végül június 18-án, vasárnap Bartholomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárka mondott beszédet arról, milyen az ökumenikus út jövője Európában.

A közgyűlés során különös figyelmet szenteltek az ukrajnai háború drámájának, valamint a keresztények elkötelezettségének a béke mellett, illetve az áldozatok anyagi és lelki támogatása terén. Két szekció is szólt a folyamatban lévő konfliktusról és a keresztények békét előkészítő szerepéről; Ukrajna, Lengyelország, Németország és Litvánia különböző egyházainak képviselői osztották meg gondolataikat. A közgyűlés első két napjának főszereplői a fiatalok voltak, azzal a céllal, hogy rávilágítsanak arra, mennyire szükséges egyre aktívabb és hatékonyabb jelenlétük a helyi közösségek életében Európa jövőjének alakítása érdekében.

Az Európai Egyházak Konferenciája 113 ortodox, protestáns, anglikán és ókatolikus egyházat tömörít Európából, valamint több mint negyven egyház nemzeti tanácsát és partnerszervezeteket. 1959-ben alapították, közel 15 évvel a II. világháború tragédiája után, hogy hozzájáruljon a kiengesztelődéshez és a békéhez a kontinensen a különböző keresztény felekezetek közötti párbeszéd és barátság révén. Ma több mint 380 millió európai polgárt képvisel. Bár a katolikus egyház nem tagja a szervezetnek, az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsán (CCEE) keresztül együttműködik a KEK-kel az általuk támogatott különféle párbeszéd- és szolidaritási kezdeményezésekben.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: CEC

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria