Exkluzív: Novák Ferenc „Tatával” folytatódott a „Hitem”, a Magyar Kurír – Új Ember podcastsorozata

Nézőpont – 2024. szeptember 6., péntek | 21:37

A beszélgetés szomorú aktualitása, hogy annak felvétele után pár héttel hunyt el Novák Ferenc „Tata”, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Erkel Ferenc-díjas koreográfus, rendező, etnográfus, érdemes művész. Arra kérjük Olvasóinkat, a podcast Hallgatóit, imádkozzunk együtt szeretett elhunytunkért: Adj Uram örök nyugodalmat Neki!

A szerkesztő Fodor Endre otthonában látogatta meg „Tatát” kérdezve a gyermekkoráról, a néptáncművészetben betöltött szerepéről, a hivatás szépségeiről, s árnyoldalairól. De szó volt gyermekeiről, barátairól éppúgy, mint a pályatársairól, s az elmúlásól.

A tanítványok biztosan fognak rám emlékezni, mert érzem most is a szeretetüket!

Az egész szakma a tanítványaim kezében van ma a táncszínház igazgatójától kezdve egészen az egyetem tanári karáig …jó pedagógusok mind – fogalmaz Novák Ferenc. S hogy mitől jó egy koreográfus vagy egy tanár? Véleménye szerint a virtuozitást sokszor nagy tapssal jutalmazza ugyan a közönség, de a tánc szépsége eltűnhet, az utókornak ebből semmi nem marad.

Egyáltalán nincs félelmem, ebben az állapotomban nagyon várnám, legyen szerencsém, hogy egy éjszaka csendesen elaludjak – válaszol az elmúlásra vonatkozó kérdésre.

Azután emlékezik az egykori pályatársakra, akikkel többször összejárt csevegni, kártyázni. Sára Sándort említi, Kő Pált, Szakonyi Károlyt, Csukás Istvánt, Kányádi Sándort… utóbbival sokat összevesztek apróságokon. Nem feltétlenül a művészet volt a téma a beszélgetéseken, megosztották egymással a véleményüket a világ dolgairól. Lenne miről ma is beszélni, ha még itt lennének – mondja kissé szomorúan, ám felnevetve; emlékezve azoknak a délutánoknak, estéknek a hangulatára.

Kérdezve őt arról, hogy emlékezik-e rá, s hogyan teszi ezt majd az utókor? – A tanítványok egy darabig biztosan – tekintete a messzibe réved –, mert érzem most is a szeretetüket –mondja ezúttal szelíden.

A Magyar Kurír és az Új Ember podcastsorozatának legújabb része a Spotifyon keresztül IDE KATTINTVA, a YouTube-on pedig ITT hallgatható meg.

A sorozat szerkesztője, a vendégek beszélgetőpartnere: Fodor Endre. A nyolcadik adás hangmérnöke: Ferenczi János volt.

Köszönjük, ha Olvasóink feliratkoznak a podcastcsatornára, és a beszélgetést megosztják másokkal is!

Fotó: Hang/KépTÉR

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria