Ezerarcú jelenlét – A Sellyei járás felzárkózó településeire látogatott Felföldi László püspök

Hazai – 2023. december 15., péntek | 11:20

A Katolikus Karitász közreműködésével megvalósuló Felzárkózó települések programban részt vevő ormánsági Tésenyre, Lúzsokra és Piskóra látogatott el Felföldi László pécsi megyéspüspök november végén. A programra Écsy Gábor országos karitászigazgató is elkísérte a főpásztort. Boros Julianna, a Katolikus Karitász regionális szakmai koordinátorának beszámolóját szerkesztett formában adjuk közre.

A Katolikus Karitász 2017-től valósít meg diagnózis alapú, jelenlét-módszertanra épülő fejlesztő programokat: kezdetben a Végtelen lehetőség projekt keretein belül a Sellyei járásban, majd a 2019-től elinduló Felzárkózó települések kormányprogram részeként, jelenleg 11 Baranyai megyei településen.

A települési programok megvalósítása a helyi adottságok feltárásán, szakmai jelenléten, vagyis az úgynevezett jelenlét programon és az egyedi helyzetfelmérések szerint kialakított komplex beavatkozásokon alapulnak. A program átfogó célja a térségben élő emberek és közösségek életében pozitív, előremutató változások előidézése. Az eddig elért eredmények nem jöhettek volna létre a Pécsi Egyházmegyei Katolikus Karitásszal való együttműködés nélkül, melyben Besenczi Zsolt egyházmegyei karitászigazgatónak is elévülhetetlen érdemei vannak.

Felföldi László pécsi megyéspüspök november végi látogatásakor betekintést adhattak sokrétű munkájukba és tevékenységeikbe, melyeket a rászoruló családok segítése érdekében végeznek a mindennapokban.

A látogatás első állomása a tésenyi Jelenlét Pont Szent Antal Ház volt, ahol a munkatársakkal (Borbély Ferencné, Csonka Mária, Bucher Eszter) és a meghívott vendégekkel a mindennapokról, a tapasztalatokról és a közösség erejéről folyt beszélgetés. A találkozó keretében Boros Julianna, a Katolikus Karitász regionális szakmai koordinátora bemutatta a Felzárkózó Települések program keretében elért eredményeket és terveket.

A főpásztor a pozitív megerősítések mellett előremutató javaslatokkal járult hozzá a jövőbeli tervekhez.

A különböző Jelenlét Pontokon kézzel készült ajándékokat adtak át Felföldi László megyéspüspöknek: a sósvertikei felnőtt klub közössége által készített rózsafüzért, a piskói gyerekek által rajzolt könyvjelzőt és a gyerekek rajzaival díszített poharat, a tésenyi munkatársak által készített ajándéktáskát, továbbá a településeken zajló tevékenységekkel kapcsolatos kiadványokat.

A következő helyszín Lúzsok településen – jelenleg az önkormányzat épületében – működő Jelenét Pont volt, ahol a püspök látogatásakor a baba-mama klub tagjai számára szervezett kézműves-foglalkozás zajlott, az adventre készülődve. A Jelenlét Pont munkatársai (Fodor Barbara, Bogdán Réka Kata) segítségével, az alapanyagok biztosításával az édesanyák együtt készítettek adventi koszorút.

Écsy Gábor országos karitászigazgató javaslatára a látogatás az éppen felújítás alatt álló új Jelenlét Pont épületben folytatódott, ahol belső munkálatok zajlanak. Az udvarban az új játszótér elemeit építik be; remélhetőleg a településen élő gyermekek tavasszal már birtokba vehetik a játékokat.

Piskón – ahol a helyi lakosság szavazással döntötte el a nyár folyamán, hogy a Jelenlét Pont a Szent Anna Ház elnevezést kapja – finom süteményillat fogadta a látogatókat; a falubeli asszonyok által működtetett sütiklub készített mézeskalácsokat. Majd advent első vasárnapjára koszorúk és asztali díszek készültek, miközben a szülők és gyerekek élettel töltötték meg a ház falait.

Felföldi László püspök minden helyszínre ajándékkal érkezett; a gyermekeknek szaloncukrot hozott. A Jelenlét Pont munkatársai (Csikai Adél és Kovács Melinda) kézzel készített adventi koszorúval viszonozták a figyelmességet.

Forrás: Pécsi Egyházmegye

Fotó: Pécsi Egyházmegyei Katolikus Karitász

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria