Fabiny Tamás: Ferenc pápa svédországi látogatása meghatározhatja a reformáció emlékévét

Hazai – 2016. január 26., kedd | 14:25

Fabiny Tamás evangélikus püspök, a Lutheránus Világszövetség alelnöke szerint Ferenc pápa svédországi látogatása meghatározhatja és az ökumené felé tereli a reformáció emlékévét.

A Vatikán és a Lutheránus Világszövetség január 25-én, hétfőn délben jelentette be, hogy Ferenc pápa október 31-én, a reformáció emléknapján a svédországi Lund városába látogat, ahol közös istentiszteleten vesz részt a Lutheránus Világszövetség elnökével, Munib A. Jounan jeruzsálemi püspökkel, illetve a szervezet alelnökeivel.

Fabiny Tamás szimbolikusnak nevezte, hogy a pápa éppen Lundba látogat, abba a városba, ahol 1947-ben megalakult a Lutheránus Világszövetség. A város székesegyháza ráadásul 500 évig katolikus volt, 500 éve pedig evangélikus, így mindenképp alkalmas helyszín a közös imádkozásra.

A Lutheránus Világszövetség alelnöke szólt arról is, a szervezet kezdettől fogva azt vallja, hogy csak az lehet evangélikus, aki ökumenikus.

Ferenc pápa meghívása nem előzmény nélküli, hiszen ötven évvel ezelőtt, a II. vatikáni zsinattal egy időben indult el a római katolikusok és az evangélikusok között az intézményesített párbeszéd. Ekkortól hatéves ciklusokra vegyes bizottságok jöttek létre, amelyek különböző témákat vitattak meg, ezek között volt a keresztség, a papi hivatás vagy például az úrvacsora. Ötven éve gyakorlatilag megszakítás nélkül folyik tehát igen magas szintű teológiai párbeszéd.

Fabiny Tamás hozzátette: e párbeszéd igen jelentős állomása volt, amikor 1999. október 31-én a két egyház képviselői Augsburgban aláírták a közös nyilatkozatot a megigazulás kérdéséről. Ezzel a dokumentummal visszavonták egymás kölcsönös, 16. századi kiátkozását.

Az evangélikus püspök utalt arra is, hogy január 17-én mutatták be magyarul A szembenállástól a közösségig címmel a két egyház közeledésének legfontosabb állomásait bemutató kötetet. A folyamatnak pedig nincs vége: „a távlati cél mindenképpen az úrvacsorai közösség megvalósulása”. Az evangélikus püspök megjegyezte, hogy bár mind katolikus, mind protestáns részről lehetnek majd ennek ellenzői, ő mégis úgy gondolja, hogy a 21. században csak ökumenikusan szabad gondolkodni és cselekedni.

Személyes vágyam, hogy megvalósuljon az úrvacsorai közösség. Ez az a cél, amelyet csak úgy lehet elérni, ha néhányan megfogalmazzuk mint vágyat. Aztán majd csak felzárkózik a vágyhoz a teológusok egyeztető munkája is – fogalmazott az evangélikus püspök.

Forrás: MTI

Fotó: Lambert Attila

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria