Fáklyás felvonulás és imádság Budapesten és Pécsen a békéért január 1-jén

Hazai – 2023. december 29., péntek | 12:44

Az év első napján, a béke világnapján Budapesten és Pécsen fáklyás felvonulásra és imádságra hív mindenkit a Sant’Egidio közösség. Budapesten Martos Levente Balázs esztergom-budapesti segédpüspök vezeti az ökumenikus imádságot.

A Sant’Egidio közösség szerte a világon karácsony napján ebédre hívja szegény barátait, hogy terített asztaloknál együtt ünnepeljék Jézus születését. Január elsején pedig – Ferenc pápa béke világnapjára írt üzenetét hirdetve – világszerte arra kérik az embereket, hogy lépjenek ki otthonaikból, és fáklyás felvonulással és imádsággal emlékezzenek a háborútól szenvedő országokra.

A budapesti felvonulás 2023. január 1-jén, vasárnap 16.30-kor a Salkaházi Sára-emléktáblától indul, mely a vértanú nővérről elnevezett alsó rakparton, a Szabadság híd pesti hídfőjénél található (lejárat a Corvinus Egyetem bejáratánál), és az Egyetemi (Kisboldogasszony-) templomnál ér véget, ahol 17.30-kor ökumenikus imádság kezdődik.

A szertartást Martos Levente Balázs esztergom-budapesti segédpüspök vezeti. Imádsággal szolgál Fabiny Tamás evangélikus püspök, Eötvös Joszif görög ortodox parókus, Gaborij Damján görögkatolikus pap, Dmitro Szidorenko ukrán ortodox pap és Aaron Stevens skót presbiteriánus lelkész.

Pécsen a résztvevők 17.30-kor találkoznak a ferencesek templománál, majd imádságon vesznek részt a Lyceum (Urunk színeváltozása) templomban (Király u. 44). Az imádságot vezeti és szentbeszédet mond Dohány Zoltán plébános.

Budapesten és Pécsen is mindenkit szeretettel várnak a közös imára a világ békéjéért, különösen azokért az országokért, amelyeket háború sújt. A résztvevőktől azt kérik: aki tud, hozzon magával mécsest vagy egy szál gyertyát.

Forrás: Sant’Egidio közösség

Fotó: Merényi Zita

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria