Fáklyás városi keresztút Keszthelyen

Hazai – 2023. április 5., szerda | 13:13

Keszthely két plébániájának közösségei idén is végigimádkozták Krisztus szenvedésének stációit. A március 31-én, pénteken kora este tartott fáklyás városi keresztúton, amely a Magyarok Nagyasszonya-plébániatemplomtól a Kis Szent Teréz-bazilikáig vezetett, közel ezer hívő vett részt.

A Magyarok Nagyasszonya-templomban Udvardy György veszprémi érsek mutatott be szentmisét.

Azért gyűltünk össze, hogy ünnepeljük Jézus Krisztus keresztáldozatát, amely által elnyertük a megváltást Istentől, és részesedjünk tanúságvető módon a keresztút járásával Jézus szenvedéséből, és mi magunk is vállaljuk, megújult erővel saját életünk küzdelmeit, mert hisszük: ez megtérésünket s javunkat szolgálja – mondta a szentmise elején a főpásztor.

Szentbeszédében a veszprémi érsek kiemelte: a nagyböjtben felismerhetjük Isten jóságát, és méltó módon készülhetünk Jézus Krisztus halálának és feltámadásának megünneplésére. Ő arra vezet bennünket, hogy felismerjük bűneinket, megtérjünk és új életet kezdjünk.

Kérdéseinkre, az igazságtalanságra, az erőfeszítésre, a fájdalmakra, a remény- és bizalomvesztettségre nincs más válasz, egyedül Jézus Krisztus, aki vállalja értünk a keresztet, a megtörettetést, azt, hogy hazugnak mondják, istenkáromlónak nevezik, és vállalja, hogy meghal – hangsúlyozta homíliájában Udvardy György. – Jézus mindent az Atya kezébe tett, és mindent visszakapott.

Nekünk pedig egyetlenegy válaszunk van saját bűneinkre, korlátainkra, küzdelmeinkre, keresztjeinkre: Jézus Krisztus halála és föltámadása. Isten olyannyira szeret minket, hogy hordozza bennünk Fia által keresztjeinket, látja szenvedésünket, bűneinket, és életre akar támasztani.

Úgy gondolhatjuk, keresztutunkkal mi vagyunk azok, akik elkísérjük Jézust az ő kálváriáján, pedig pont fordítva van: Krisztus az, aki járja a mi utunkat, hétköznapi küzdelmeinket: a mi keresztutunkat.

„Mégis jó, hogy Jézus példájára tekintünk, hogy erőt akarunk meríteni, hogy küzdeni akarunk a jóért, Isten szeretetéért, a bizalomért, a jövőnkért, az ifjúságért, a kultúránkért, keresztény méltóságunkért, de ezt csak a megtért, bűntelen ember tudja megtenni” – szögezte le a főpásztor.

Adjunk hálát már előre, hogy közösen imádkozhatunk. Ez erőt jelent, mert kifejezzük azt, hogy mindazok, akik közösek vagyunk Krisztus ismeretében, a keresztségben együtt akarunk járni az Egyház útján, egymást segítve. Idős, fiatal, egészséges, beteg, mindenki, aki Krisztusban van.

Mert mindenki, aki Krisztusban van, új teremtmény – mondta a szentmise végén a veszprémi érsek. –

Amikor a keresztutat járjuk, akkor is ezt az új teremtményi létet akarjuk megélni.

Az esti szentmise után a közel ezer jelen lévő hívő – köztük reformátusok és evangélikusok is – a veszprémi érsek vezetésével végigjárta a városi keresztút tizennégy stációját.

„Hálás vagyok, hogy ennyi embernek fontos Krisztus. Hálás vagyok azért, hogy ennyi ember szeretné követni Krisztust a keresztúton – mondta Németh Kristóf kántor, a keresztút egyik szervezője. – Hálás vagyok azért, hogy ennyi ember itt van együtt és imádkozik. Krisztus összeköt minket, és ez nagyon nagy öröm számomra, hogy ilyen közösséghez tartozhatok; ilyen nagy közösségben ünnepeljük Krisztus szenvedését.”

Forrás: Veszprémi Főegyházmegye

Szöveg és fotó: Halász Gábor

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria