Fazakas Márton premontrei apát celebrált szentmisét a keszthelyi Kármelhegyi Boldogasszony-búcsún

Hazai – 2023. július 21., péntek | 12:15

A kármelita közösség július 16-án ünnepli Kármelhegyi Boldogasszony búcsúját, amit Keszthelyen is bevezettek 1930-tól a Kis Szent Teréz-templomban szolgáló szerzetesek. Idén az ünnep előestéjén szentmiséket és szentségimádást tartottak a keszthelyi bazilikában, ahol a búcsú napján, vasárnap Fazakas Zoltán Márton premontrei apát mutatott be szentmisét és vezette a skapulárés körmenetet.

Július 15-én, Kármelhegyi Boldogasszony ünnepének előestéjén újmisét mutatott be a keszthelyi Kis Szent Teréz-bazilikában Csiki Zoltán, akit Ägidius Zsifkovics püspök szentelt a kismartoni egyházmegye papjává június 29-én a kismartoni Szent Márton-dómban.

A szombat esti szentmise elején a keszthelyi bazilika plébánosa köszöntötte az újmisést: „Ma este az ima győzelmét ünnepeljük. Győzelmét, mert érted nagyon sokan imádkoztak. Lehet, hogy nem is tudod, de a családodban nagyon sok ima szállt fel, kérés, hogy a te utad alakuljon a mi Urunk, Jézus Krisztus Szentséges Szívének akarata szerint és a Boldogságos Szűz Mária Szeplőtelen Szívének szándéka szerint, és az ima meghallgatásra talált.”

Az előesti szentmise után éjfélig szentségimádást tartottak, majd Mokos János keszthelyi káplán éjféli szentmisét mutatott be, amelyen közreműködött a Vox Carmeli leánykar.

Július 16-án, vasárnap, Kármelhegyi Boldogasszony búcsúján a skapulárék megáldása előzte meg az ünnepi szentmisét. A nyakba akasztható textíliát ma már egy érme helyettesíti, jelezve, hogy a viselője tagja a Skapuláré Társulatnak.

Bár jelenleg nincsenek kármelita szerzetesek a városban, a plébánia igyekszik megőrizni lelkiségüket. A búcsúra kármelita nővérek is érkeztek Keszthelyre.

A koncelebrált ünnepi szentmisét Fazakas Zoltán Márton premontrei apát mutatta be.

A szentmise főcelebránsát az egyházközösség világi elnöke, Dublecz Károly köszöntötte, aki az egykor Keszthelyen is működő premontrei és kármelita rend kapcsolatáról beszélt. Szólt Tiszteletreméltó Marton Boldizsár (Marcell) atyáról is, aki a premontreieknél tanult, majd kármelita szerzetes lett. A rend keszthelyi megtelepedésekor pedig a premontreiek támogatták őket.

A Szűzanya mindig édesanya számunkra”

– mondta szentbeszédében Fazakas Z. Márton apát.

Minden nagy lelki író, így a Kármel lelkiségét követők is mindig ebből indulnak ki, hiszen

ő testesíti meg az örök édesanyai ideált, az örök szépséget, jóságot – a Kármel gyöngye, gyönyörűsége.

Világunkban minden, ami szent és értékes, kopni látszik – fogalmazott a premontrei apát. Utalt a korábban virágzó vallási életre, amikor a premontreiek és kármeliták még itt működtek, Keszthelyen.

Fontos küldetése a jelenlévőknek, hogy őrizzék azt a lelki ajándékot, amelyet a Kármel sugároz

– hangsúlyozta Fazakas Z. Márton apát.

A búcsúünnepen Mezei András, a keszthelyi bazilika plébánosa elmondta: a Kis Szent Teréz-plébánia közössége számára a Kármelhegyi Boldogasszony ünnepe kiemelten fontos, de az a környéknek is, hiszen nemcsak Zala megyéből, hanem Veszprém, Vas megyéből, illetve az ország különböző szegleteiből is eljönnek ilyenkor Keszthelyre mindazok, akik keresik és ápolják a Szűzanyával való kapcsolatot.

„Évről évre jó megtapasztalni: az emberekben megvan a vágyakozás arra, hogy a Szűzanya oltalmát kérjék és élvezzék, s nem utolsó sorban hálát adjanak a sok-sok kegyelemért.”

A búcsúi szentmise után hagyományosan körmenetet tartottak. A hívek a Kármelyhegyi Szűzanyát ábrázoló szobrot követve indultak el a templomból.

Forrás: Veszprémi Főegyházmegye

Szöveg és fotó: Halász Gábor

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria