Fazakas Márton premontrei apát Türje díszpolgára lett

Megszentelt élet – 2023. augusztus 21., hétfő | 18:59

Hálaadó szentmisét mutatott be Fazakas Márton premontrei apát a türjei Gyümölcsoltó Boldogasszony-templom újraszentelésének első évfordulóján, Szent István király ünnepén, augusztus 20-án. A szentmise szónoka Hancz G. Tamás OPraem volt, jelen voltak a premontrei szerzetesközösség tagjai és a környező települések hívei. Az eseményen Fazakas Márton Türje község díszpolgára címben részesült.

Hancz G. Tamás OPraem beszéde elején rámutatott, a mai nehéz időkben is sokat köszönhet népünk első felkent királyának, hiszen szilárd alapokat fektetett le, s ezekre építette az államiságot. Felidézte Türje közel kilenc évszázadot felölelő történetét – a település kialakulása a 11. századra tehető, a premontrei monostor 13. század eleji alapításakor már valószínűleg jelentősebb helynek számított, Türje első említése 1234-ből való –, majd hálát adott, hogy a történelem viharait túlélő apátsági templom az elmúlt években megújulhatott, és hogy a további majorsági bővítések is Isten népének javát fogják szolgálni. A Szent István-i alapok nélkül ma a premontrei apátsági templom sem állna – emlékeztetett.

A szentmisét követően Nagy Ferenc László polgármester a Türje község díszpolgára kitüntető címet adományozta Fazakas Mártonnak, a türjei premontrei szerzetesközösség apátjának.

Az apát az oklevelet az önkormányzat képviselő-testületének döntése értelmében vehette át „a község érdekében kifejtett tevékenységéért, mellyel eredményesen elősegítette a település vallási, szellemi és anyagi értékeinek gyarapítását. Türje kincsének, az Árpád-kori templomnak a megóvása és felújítása, valamint a látogatóközpont kialakítása terén végzett kiemelkedő munkájának elismeréseként.”

Az apát köszönő szavai mellett hálaadásként a Türjei Madonna kegyképét ezüst szívekkel ajándékozta meg.

Az új kenyér megszegését követően az ünnep közös vacsorával, majd a majorsági épületrészek bemutatásával folytatódott, amire sok érdeklődő érkezett, különösen is a beüzemelés alatt álló sörgyár bemutatására.

Az ünnep tűzijátékkal zárult.

Forrás: Csornai Premontrei Apátság

Fotó: Halász Gábor

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria